Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Kinderen uit de wijk Dòmi hebben samen met kunstschilder Garrick Marchena een vrolijke muurschildering gemaakt op enkele muren in de buurt.

DomiMarchena en de groep van ongeveer 30 jongens en meisjes werkten drie weken samen aan het project dat een initiatief is van Fundashon Shon Tan.
Fundashon Shon Tan is vernoemd naar de alom bekende buurtbewoonster die veel voor de bewoners van Dòmi heeft gedaan en in 2009 is overleden. De stichting organiseert activiteiten voor ouderen en kinderen uit de wijk. ,,Het idee voor een muurschildering is spontaan ontstaan, als door God ingegeven”, zegt voorzitter Evelijne Leal-Winklaar. ,,Garrick ken ik al langer en hij wilde meteen meewerken. We hebben het idee voorgelegd aan de samenwerkende fondsen en financiële steun gekregen voor het project.”
Garrick Marchena schilderde vroeger vooral reclames voor bedrijven op muren, maar maakt tegenwoordig muurschilderingen die niet commercieel zijn. Drie weken lang bracht hij bijna dagelijks een groep van 15 tot 20 kinderen vanaf acht jaar de eerste kneepjes van tekenen en schilderen bij. ,,Sinds ik in 1993 terug ben gekomen op Curaçao, na een studie in de Verenigde Staten, werk ik met kinderen, maar het is voor het eerst dat ik iets met kunst doe en met zo’n grote groep.” Marchena begon de eerste lessen met de basis. ,,Om het ijs te breken, maakte ik een eenvoudige schets van een dier. Maar op z’n kop. Eerst wisten de kinderen niet wat het was, ze tekenden gewoon de lijntjes na die ik trok. Maar toen ze hun blaadje omdraaiden, zagen ze het allemaal: een schildpad. Zo werden ze vrijer en waren minder bang om fouten te maken, ik wilde dat ze vrijuit konden tekenen.”
De kunstschilder vertaalde het thema van het project - opgroeien in mijn buurt - naar twee opdrachten: welke mooie herinnering, fijne gevoelens heb je als je aan Dòmi denkt en als je alle geld in de wereld zou hebben, wat zou je daarmee dan doen voor je buurt? Dat werd dan weer uitgebeeld in een tekening. Marchena: ,,Dergelijke vragen zijn de meeste kinderen nooit eerder gesteld. Het leverde leuke antwoorden op. De een wilde de kerk - daar zijn ze allemaal trots op - opknappen, de ander wilde iets doen tegen inbraak en weer een ander wilde een dansschool beginnen.”
Al die ideeën en schetsen hebben bijgedragen aan de muurschilderingen, waar gisteren de laatste hand aan werd gelegd. Morgen is de officiële onthulling voor genodigden. Of het project een vervolg krijgt, kan Leal-Winklaar nog niet zeggen. ,,Maar we gaan zeker meer activiteiten voor kinderen organiseren.” Garrick Marchena hoopt dat hij nog meer jongens en meisjes uit Dòmi schilderles mag geven. ,,Het is belangrijk. Het is een achterstandsbuurt en de meeste kinderen krijgen weinig mee vanuit huis. Ze maken vaak nare dingen mee. Dit is iets positiefs.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.