Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De chauffeurs van de kleine busjes zijn boos over de woensdag door minister Eugene Rhuggenaath (PAR) van Economische Ontwikkeling opgelegde verlaging van de bustarieven.

bustarieven

Gistermorgen blokkeerden de boze buschauffeurs de uitgang van het centrale busstation in Otrobanda waardoor taxi’s en grote bussen het station niet konden verlaten.
De buschauffeurs zijn boos over de afgelopen woensdag aangekondigde verlaging van de tarieven die gebaseerd is op de lagere brandstofkosten in het afgelopen kwartaal. De Sindikato Transporte Uní (STU) vindt het een respectloze actie van de minister omdat zij met hem in gesprek zijn over de tariefberekening en zij te laat inzage zouden hebben gekregen in het onderzoeksrapport naar parameters voor de berekening van eerlijke tarieven dat door Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) is uitgevoerd.
De chauffeurs eisten dat minister Rhuggenaath naar het busstation zou komen en hun argumenten aan zou horen, een eis waaraan de minister gehoor gaf.
Volgens Rhuggenaath staat deze door de Raad van Ministers goedgekeurde prijsverlaging los van een nieuw in te voeren berekeningssysteem gebaseerd op de bevindingen in het Soab-rapport. De bewindsman gaf aan open te staan voor suggesties die op verifieerbare feiten gebaseerd zijn om gezamenlijk tot een eerlijke prijs te komen. De chauffeurs lieten Rhuggenaath weten zij de verlaging niet zullen doorvoeren en dat zij niemand voor de verlaagde tarieven in hun busje toe zullen laten. Rhuggenaath reageerde met het sturen van controleurs. De chauffeurs waren niet onder de indruk en dreigden met meer acties als er controleurs op hen af zouden worden gestuurd.
Soab zou aanstaande zondag een presentatie van het rapport voor de chauffeurs verzorgen. Giovanni Decaster, de voorzitter van STU, liet weten dat hij boze opzet vermoedt in de late toezending van het rapport en de kort daarop geplande presentatie aan de chauffeurs. ,,Juist aan het einde van de maand, als iedereen het druk heeft en de chauffeurs geen tijd hebben om zich voor te bereiden”, aldus Decaster. ,,We eisen ook dat de rapporten kunnen worden afgehaald bij een van de drie busstations. Nu moeten de chauffeurs naar MEO, dat kost tijd en veel chauffeurs weten niet waar ze dan moeten zijn.” Decaster verwacht dan ook dat zijn bestuur zal besluiten haar leden te adviseren om niet naar de presentatie te gaan en een andere datum te eisen.
De door Soab voorgestelde tarieven zijn overigens een stuk lager dan de nu voorgestelde tarieven. Decaster vermoedt dat de regering stelselmatig de tarieven verlaagt om zo langzaam maar zeker richting die lage tarieven te gaan. ,,Bij de berekening van Soab gaat men ervanuit dat chauffeurs het minimumloon verdienen. Als we meer willen verdienen moet dat van de andere kosten af want het tarief wordt daar niet voor verhoogd.”
De bestuursvergadering vindt vanavond om 18.00 uur plaats.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).