Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Siman Santu, de periode rond Pasen, is traditioneel een drukke tijd op Curaçao. Er worden veel toeristen verwacht, er zijn religieuze activiteiten en op paasmaandag trekt de optocht van de Seú door de straten van Otrobanda.

simansantu1

Ook dit jaar vindt voorafgaand aan de paastijd weer de door de Curaçao Tourist Board (CTB) gecoördineerde ‘Operatie Siman Santu’ plaats.
Tijdens deze operatie wordt een groot aantal toeristische locaties bezocht en voert het team een check uit op veiligheid en netheid. Het is immers van groot belang om in deze drukke periode een goede indruk achter te laten, stelt de CTB in een persbericht. Het team is samengesteld uit mensen van het Korps Politie, Politur, Janthiel Security, Hawk Eye Security, GMN, AVB, ambulancedienst, brandweer en Selikor.
Het team Siman Santu heeft al de volgende plaatsen bezocht en de situatie in kaart gebracht: Directeursbaai, Sint Jorisbaai, Playa Kanoa, Ascencion, Jan Kok, Bullenbaai, Playa Fòrti, Playa Kalki, Shete Boka, Knip Grandi, Knip Chiki, Jeremi en Santa Cruz. Op een groot aantal plaatsen werd vuil aangetroffen en de weg naar Sint Joris en naar Playa Kanoa werden aangemerkt als heel erg vervuild. Het betrof hier vooral vuil uit huis en tuin en bouwafval.
Tijdens de Siman Santu zullen politieagenten geregeld patrouilleren bij de populaire toeristische plaatsen. De CTB spreekt de hoop uit dat ook de lokale bevolking een oogje in het zeil houdt, voor zichzelf maar ook voor de bezoekers. Overigens zal de Siman Santu van 2016 waarschijnlijk minder bezoekers trekken dan voorgaande jaren. Miles Mercera, directeur marketing & product van de hospitalityvereniging Chata laat weten dat de dit jaar ingezette dalende trend ook in de Siman Santu zal worden gevoeld. ,,We kunnen natuurlijk pas na afloop met concrete cijfers komen, maar als we de boekingen bekijken zal er waarschijnlijk een bezetting van 80 procent zijn in de hotels, terwijl dit normaal gesproken 95 procent is in deze periode”, aldus Mercera. ,,We verwachten sowieso dat het tot juni rustiger dan normaal blijft.” De dalende cijfers worden veroorzaakt doordat de Nederlandse markt is gekrompen door de angst voor zika terwijl Curaçao niet profiteert van het instorten van de Oost-Europese en Noord-Afrikaanse markt. ,,Er is wel interesse”, legt Mercera uit, ,,maar je ziet dat mensen toch kiezen voor een vakantie dichter bij huis of in eigen land.” Ook vanuit Zuid-Amerika worden minder boekingen gedaan. ,,De recessie in Brazilië en de situatie in Venezuela zijn hier de reden dat mensen in eigen land blijven. De zachte winter in Noord-Amerika en Canada houdt ook meer mensen thuis”, besluit Mercera zijn voorspelling.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.