Financiering indexering AOV onderzocht
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Minister José Jardim van Financiën onderzoekt momenteel de beste wijze van financiering voor de uitbetaling van de indexering van ouderdomspensioen voor ambtenaren. In totaal zou het gaan om vijf miljoen gulden.

geld

Dat stelt de Financiënminister in reactie op een voorstel van onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang om bij alle negen ministeries waar de desbetreffende ambtenaren gewerkt hebben geld te halen - in totaal een bedrag van iets meer dan 500.000 gulden - waarmee met gemak de nodige 5 miljoen gulden opgebracht zou kunnen worden. Jardim stelt niet in te kunnen stemmen met het voorstel van Leeflang. ,,Het voorstel zoals geformuleerd houdt geen rekening met overige verplichtingen, noch met de opbouw van de begroting, noch met de regels van budgetdiscipline, en is derhalve niet uitvoerbaar.”
En hoewel nu onderzocht wordt hoe de financiering wel rond kan komen, is de minister nog altijd van mening dat hij in hoger beroep alsnog de zaak kan winnen die de ambtenaren in eerste aanleg hebben gewonnen. Jardim: ,,Ik kan mij niet vinden in de stopzetting van het ingestelde hoger beroep. Dit beroep is aangetekend nadat gedegen juridisch advies was ingewonnen waaruit bleek dat met de uitspraak de rechtsprekende macht op verschillende onderdelen op de stoel van de uitvoerende macht is gaan zitten. Ook is er onvoldoende rekening gehouden met de afweging die de regering destijds heeft gemaakt bij de besluitvorming om niet te indexeren. Ter voorkoming van het creëren van een precedent in combinatie met bovenstaande argumenten is besloten om hoger beroep in te stellen, welk besluit nog staande is.”
Leeflang heeft in haar brief aangegeven een Statenvergadering te zullen aanvragen indien de minister niet ingaat op haar voorstel en de rechtszaak in hoger beroep voortzet. ,,We zullen dan gebruikmaken van ons budgetrecht en een nota van wijziging indienen voor de begroting 2016”, aldus het onafhankelijk Statenlid.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.