Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Zowel maandagavond als gisteren hadden heel wat delen van het eiland te kampen met stroomuitval. Aqualectra-medewerkers die bij vakbond SEU zijn aangesloten, zijn de ‘smoesjes’ van de directie zat.

,,Wij roepen al drie jaar lang dat als Aqualectra haar beleid niet aanpast, we dezelfde ervaringen zullen krijgen als derde wereldlanden.”
Begin dit jaar ontstonden de eerste problemen met de capaciteit, laat SEU aan de pers weten. ,,De directie trad zelf elke keer naar buiten toe over het schakelen en liet onder meer weten dat de Curaçao Refinery Utilitites (CRU) niet genoeg capaciteit had. Daarop gaf de directie van CRU weer uitleg, die het spel dat de directie van Aqualectra aan het spelen was moest rechtzetten”, aldus SEU.
Keer op keer werden de handen in onschuld gewassen, vervolgt de vakbond. ,,Ook werd de schuld afgeschoven op de natuur.” De vakbond wil van de directie weten wat er met het oude plan van de vorige directie is gebeurd dat Plan 2020 heette. ,,Wordt dit nu 2030? Als dat het geval is, moet de bevolking nog 14 jaar wachten tot de situatie genormaliseerd is?”
Een verantwoorde directie moet ervoor zorgen dat Aqualectra zelf genoeg capaciteit heeft voor de hele bevolking, en niet afhankelijk zijn van CRU of windmolens, stelt SEU. De vakbond vindt dat de directie een voorbeeld kan nemen aan CRU, waar gewerkt wordt aan reservecapaciteit.
,,De directie van Aqualectra moet stoppen met de bevolking te vragen rekening te houden met de situatie, terwijl ze veel geld betalen voor water en stroom, want dit veroorzaakt veel overlast en afkeer”, aldus SEU, die aangeeft dat de directie moet stoppen met jammeren en begrip vragen, maar de handdoek in de ring gooien als ze niet aan hun taken kunnen voldoen. SEU vreest een ‘totale black-out’ van het eiland als er niet ingegrepen wordt.
Aqualectra heeft laten weten dat de stroomuitvallen van de afgelopen dagen meerdere oorzaken hebben. Zo wordt er onderhoud gepleegd aan verschillende generatoren aan de Dokweg en op het terrein van de Isla, terwijl twee machines onverwachte technische mankementen vertonen. Ook zou in deze tijd van kuaresma zo’n 18 megawatt meer aan windenergie moeten worden opgewekt, want er wordt nu maar 12 geleverd terwijl er normaal gesproken in deze tijd van het jaar op 30 megawatt gerekend kan worden.
CRU levert maar 15 in plaats van 22 megawatt, stelt Aqualectra en de reservecapaciteit is wegens een storing niet bruikbaar.

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).