Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Een multidisciplinair team bestaande uit politie (Dierenbrigade), Openbaar Ministerie (OM) en experts van de Veterinaire Dienst, Parke Tropikal, Milieu en Natuurbeheer en Geneeskunde en Gezondheidszaken hebben donderdag een controle uitgevoerd bij hotel-restaurant L’Aldea aan de Santa Catharinaweg.

exotischedieren1

Het bedrijf is opgetrokken in de stijl van de Inca, Maya en Arawak en op het terrein is getracht een Zuid-Amerikaans regenwoud na te bootsen. In dit ‘regenwoud’ leven meer dan100 exotische diersoorten, waaronder slangen, spinnen, hagedissen en apen. Ook houdt het bedrijf papegaaien en andere vogels. Tijdens de controle werden de dieren gecheckt op welzijn en gezondheid en geregistreerd. Ook werden de kooien geïnspecteerd en de aanwezigheid van vers water en voedsel voor de dieren gecontroleerd. Het team stelt nu een inspectierapport op naar aanleiding van de bevindingen.
Norman Serphos, woordvoerder van het OM meldt dat de eerste indruk positief was. ,,Het is er heel schoon, de dieren zien er blij en gezond uit. Ook de dierenverblijven zien er goed uit. De Dierenbrigade gaat nu controleren of die eerste indruk correct is, op basis van de verzamelde gegevens.” Robert Rodriguez, oprichter van L’Aldea is na de verkoop van het restaurant nog steeds verantwoordelijk voor de dieren. ,,Ik ben blij met de controle hoor, het is goed dat ze dit doen. Alle hier aanwezige dieren zijn geïmporteerd onder de Cites-regels en ze worden uitstekend verzorgd. We hebben een bioloog in dienst, het is hier schoon en we kweken zelf het levende voer zoals wormen, krekels en ratten. Dit wordt betaald met de opbrengsten van de jungletours die ze hier organiseren.” Rodriguez is altijd actief geweest in het redden en opvangen van dieren. ,,Ik heb jarenlang apen opgevangen, apen die vaak door mensen in een veel te kleine kooien werden gehouden. Ik heb er nu nog maar twee, de andere zijn met de tijd gestorven. Ik heb geen vergunning om deze thuis te houden maar vertel me maar eens waar ze het beter hebben.” Ook nu nog koopt hij levende leguanen die langs de weg worden aangeboden, om deze weer in de natuur terug te zetten. Rodriguez heeft geen problemen met de controle van zijn dieren en is blij met het initiatief van de Dierenbrigade. ,,Maar het probleem met de honden hier op het eiland is veel groter. Het gaat om duizenden honden die in de zon aan de ketting leven of op straat terwijl er misschien 100 exotische dieren zijn. Mijn vrouw en ik hebben zelf 28 honden hier uit Koraal Tabak opgevangen en geplaatst. Daarom zeg ik over de Dierenbrigade: houdt alsjeblieft niet op bij de exotische dieren en doe wat je moet doen.”
Serphos geeft aan dat dergelijke controles vaker zullen worden uitgevoerd. ,,We doen dit op basis van aangiftes. Ook in het geval van L’Aldea is er aangifte gedaan. Dan voeren we dus een controle uit. We roepen de bevolking ook op om aangifte te doen van dierenmishandeling of het houden van exotische dieren. We hebben nog een aantal aangiftes die we gaan controleren.” Serphos is vol lof over het Korps Politie. ,,Ondanks het vele werk en ondanks de roep van een aantal mensen dat er wel ergere zaken zijn om op te lossen, is het toch gelukt om invulling te geven aan de Dierenbrigade. We gaan zeker door met de controles.” Plegers van dierenmishandeling of het ongeoorloofd houden van exotische dieren kunnen worden vervolgd en beboet worden.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).