Van een onzer verslaggevers

Willemstad - In het jongste verslag (2016) van het ‘Bureau for International Narcotics and Law Enforcement Affairs’, van de Amerikaanse State Department over de internationale drugshandel, wordt Curaçao genoemd in een opsomming van de 68 grootste witwaslanden ter wereld. Ook Sint Maarten wordt genoemd, evenals de Verenigde Staten (VS) zelf en Nederland. Aruba en de BES-eilanden komen niet in het rijtje voor.
Een ‘groot witwasland’ (major money laundering country) is volgens de definitie in het rapport een land waarvan de financiële instituties betrokken zijn bij transacties van grote geldbedragen die afkomstig zijn uit internationale drugshandel of andere misdaad. Dit onderscheid is tegenwoordig moeilijk te maken, zo wordt uitgelegd, en dus komen in de lijst alle landen voor waar grote geldbedragen bij financiële instituties terecht komen, of dit nu om drugshandel of andere misdaad gaat.
Waar het gaat om samenwerking in de regio tegen drugshandel, witwassen en terrorismefinanciering stelt de rapportage dat Curaçao en Sint Maarten een voorbeeld mogen nemen aan Aruba. ,,Vijf jaar na de staatkundige ontmanteling zijn Curaçao en Sint Maarten nog steeds bezig met het instellen van organisatiestructuren tegen drugshandel. Het is noodzakelijk dat beide eilanden regionale samenwerking en informatie-uitwisseling omarmen. Zowel Curaçao als Sint Maarten kunnen Aruba daarbij als voorbeeld nemen”, zo wordt geconcludeerd.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).