Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In de zaak Maximus, het onderzoek naar de opdrachtgevers van de moord op politicus Helmin Wiels (PS), zijn gisteren enkele prominente getuigen gehoord.
Onder hen de huidige politiek leider van Pueblo Soberano, Jaime Córdoba. Die heeft dat in de media bevestigd.
Officier van justitie Guillano Schoop wil het bevestigen noch ontkennen: ,,De afgelopen weken en maanden zijn er veel getuigen en verdachten gehoord. Behalve de namen van Robbie dos Santos en George Jamaloodin, die ook hebben vastgezeten, maken we geen details bekend over wie wordt gehoord en wie verdachten zijn.” Zelfs of er gisteren verhoren hebben plaatsgevonden wil Schoop niet zeggen.
Volgens de berichten is ook Ingrid Sanchez, een ander vooraanstaand partijlid, gisteren verhoord. Schoop zegt ook hier niets over, ook niet of er intussen nieuwe verdachten zijn bijgekomen. ,,Er zijn meerdere verdachten. Het enige wat we kunnen zeggen is dat op 10 juni Burney ‘Nini’ Fonseca voor de rechter komt. Hij was eerder verdachte in de zaak Magnus tegen de daders van de moord.”
Schoop zegt dat er in een onderzoek zoals Maximus steeds weer nieuwe feiten kunnen opduiken. ,,We volgen alles, ook de informatie in de kranten en op de radio en in de sociale media. Niet dat we alles uitzoeken, maar soms investeren we in verder onderzoek. En dan kunnen er nieuwe getuigen opgeroepen worden, kunnen er aanhoudingen worden verricht of huiszoekingen worden gedaan.”
Het OM is terughoudend met het delen van informatie, omdat dit schadelijk kan zijn voor de rechtszaak. ,,Voor je het weet worden we beschuldigd van trial by media. Dat kan leiden tot een niet-ontvankelijk verklaring.” Over het algemeen wordt de informatie pas gedeeld tijdens de rechtszitting. Wie er voor de rechter komt wordt bekend als de dagvaarding bij de verdachte is bezorgd.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.