Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het bezoek van de Isla-vakbonden Apri en PWFC aan Venezuela, om bij de broederbonden en president Maduro te lobbyen over de toekomst van de raffinaderij, heeft helemaal niets opgeleverd. ADletters logoDe bonden zijn er ook niet in geslaagd om een persoonlijk onderhoud met president Nicolás Maduro te hebben.
Aldus een vakbondslid van een van de bonden die afgelopen zaterdag aanwezig was bij een vergadering waarin de bonden verslag deden van hun reis. Voorzitter Angelo Meyer van PWFC verklaarde vorige week donderdag bij TeleNotisia dat de reis succesvol was geweest en dat hij er zelfs in was geslaagd om de president te spreken. Meyer wilde in het interview geen details geven, omdat hij eerst de achterban en de regering over de reis wilde informeren. Maar Meyer heeft geen persoonlijke ontmoeting met de president gehad, aldus het vakbondslid. De voorzitter had een onderhoud met een hoge functionaris van PdVSA toen de president belde. Maduro zou daarop de delegatie van Curaçao uitgenodigd hebben om naar een congres te komen waar hij aanwezig was. De delegatie van de bonden ging hierna naar het congres. Daar zei Maduro vanachter de microfoon dat er ook een delegatie uit Curaçao aanwezig was, waarna Angelo Meyer opstond om vanaf de verte de president te groeten, aldus de bron tegenover deze krant.
Volgens dit vakbondslid zijn de leden teleurgesteld over het verloop van de vergadering. Bij de bijeenkomst zouden de voorzitters van de bonden zelf niet het woord hebben gevoerd. Errol Cova, adviseur van de bonden, was een uur lang aan het woord maar had geen concrete resultaten te melden, aldus de bron. De leden waren niet te spreken over het feit dat de voorzitters zelf niet het woord hadden genomen. Ook vragen sommige leden zich sinds afgelopen zaterdag af wat de rol is van Cova in het geheel.
Cova is lid van het Multidisciplinaire Projectteam (MDPT) dat zich bezighoudt met de toekomst van de raffinaderij. Tegelijkertijd is hij ook adviseur van de bonden. De vraag is of er wel of niet sprake is van een belangenconflict, aldus de bron.
De reis was opgezet met het doel om tot een toenadering tussen de beide regeringsleiders te komen. Begin februari dit jaar werd het duidelijk dat de reis op korte termijn zou plaatsvinden.
Premier Ben Whiteman had het in een persconferentie over de reis van de vakbonden. Whiteman maakte dat bekend tijdens een spoedpersconferentie die hij belegde nadat deze krant meldde dat de regering besloten had het huidige leasecontract met Venezuela niet te verlengen. Volgens Whiteman was de publicatie bedoeld om de missie van de vakbonden in de wielen te rijden.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).