Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Indien een akkoord met Curaçao Port Services (CPS) over de nieuwe havenconcessie te lang op zich laat wachten, is Curaçao Ports Authority (CPA) bereid de twee nieuwe containerkranen zelf te kopen. Dat heeft CPA-directeur Humberto de Castro tegenover deze krant gezegd. Dit is ook schriftelijk geformuleerd in een brief aan de regering.
Volgens De Castro is er weinig tot geen ruimte meer om te onderhandelen over de concessie omdat de containerkranen - zoals in het verleden vaker het geval is geweest - ieder moment kunnen uitvallen. Volgens de nieuwe concessie zou CPS de nieuwe kranen aanschaffen en tevens zorg dragen voor de vernieuwing van de kade. Aanschaf van de twee nieuwe kranen kost 30 miljoen gulden en de renovatie van de kade 20 miljoen gulden. Ook zou CPS het onderhoud voor haar rekening nemen. ,,Zolang die nieuwe concessie echter niet is getekend, blijft de verantwoordelijkheid bij CPA”, zo legt de CPA-directeur uit. ,,En we kunnen nu echt niet langer wachten.”
Eugene Rhuggenaath (PAR), minister van Economische Ontwikkeling, laat in een reactie tegenover deze krant weten CPS toch nog wat ruimte te willen geven, echter niet te lang. ,,Hoewel we de nieuwe concessie nog niet zo lang geleden hebben gepresenteerd, is dit een discussie die al jaren gaande is. Het is niet iets dat nog eens jaren kan gaan duren. Er is wel een enorme ‘sense of urgency’.”
Onlangs kondigde CPS aan van de onderhandelingstafel op te staan en niet meer aan te zullen schuiven totdat de regering een duidelijk standpunt met betrekking tot de havenconcessie heeft ingenomen. ,,Hoewel de regering CPA een duidelijke instructie heeft gegeven, wil CPS toch nog een duidelijk standpunt hebben en daar zijn we ook toe bereid. Morgen (vandaag, red.) zal ik in de Raad van Ministers een voorstel presenteren dat vervolgens meteen naar CPS wordt gestuurd. Hierin wordt het standpunt van de regering duidelijk geformuleerd en wordt tevens een termijn aangegeven waarin wij antwoord verwachten van CPS”, aldus Rhuggenaath. Indien CPS zich niet houdt aan de gestelde termijn, moet volgens de Economieminister inderdaad gedacht worden aan een alternatief: mogelijk dat CPA zelf de kranen koopt.
ADletters logo


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).