Advocaat Spong trekt strafklacht tegen Knipselkrant Curaçao in

Door René Zwart
Rotterdam - De Italiaans/Nederlandse casinobaas Francesco Corallo heeft zijn strijd tegen de Knipselkrant Curaçao opgegeven.
De Amsterdamse advocaat Gerard Spong heeft de aangifte wegens smaad en belediging die hij namens zijn cliënt in april 2015 tegen de populaire website indiende, ingetrokken. Naar nu blijkt, heeft de raadsman dat - heel stilletjes - al op 19 januari te gedaan.
Kort nadat het Openbaar Ministerie in Willemstad vorig jaar weigerde het verzoek van het advocatenkantoor Sulvaran & Peterson in te willigen om de Knipselkrant de mond te snoeren, deed Spong in Nederland een nieuwe poging. Hij diende bij het parket in Rotterdam een strafklacht in omdat de redactie de op Sint Maarten residerende Corallo ‘maffiamaatje’ had genoemd.
Hoofdofficier van justitie Marc van Nimwegen wees de aangifte van de hand: gegeven de persvrijheid achtte hij de kans dat een eventuele vervolging tot een veroordeling zou leiden nihil en voegde eraan toe dat het OM belangrijker zaken te doen heeft.
Spong tekende per omgaande beroep aan bij het gerechtshof in Den Haag om gedaan te krijgen dat het OM zou worden gedwongen alsnog strafrechtelijke vervolging in te stellen tegen de redactie en de provider van de Knipselkrant.
De bekende advocaat liet gisteren in reactie op de vraag van deze krant waarom het beroep is ingetrokken weten dat ‘mijn geheimhoudingsplicht zich ertegen verzet informatie te verschaffen over de redenen van de intrekking van het klaagschrift’.
Als motief om de Knipselkrant voor de rechter te slepen, voerde Spong destijds aan dat zijn cliënt ‘er schoon genoeg van heeft om bij voortduring op laag-bij-de-grondse wijze mikpunt van beledigingen, laster en/of smaad te zijn’.
Het moment waarop de aangifte is ingetrokken, lijkt te duiden op een verband met het Babel-proces tegen MFK-leider Gerrit Schotte. Het moet de met de ex-premier bevriende Corallo gaandeweg duidelijk zijn geworden dat door de rechtszaak zijn handel en wandel inclusief verwijzingen naar de maffia in de volle openbaarheid zou komen.
Het is niet de eerste keer dat Corallo het onderspit delft in een door hem in Nederland aangespannen smaadzaak. In juni 2015 ontving het Tweede Kamerlid Ronald van Raak een kopie van een aangifte wegens smaad/laster die Spong bij het OM in Den Haag zou hebben ingediend. De SP’er had de waarschuwing genegeerd om Corallo niet langer ‘maffiabaas’ te noemen in zijn columns. Het OM kon gisteren niet bevestigen of de klacht ook daadwerkelijk is ingediend. Van Raak heeft er in elk geval niets meer over vernomen.
Spong sloeg enkele maanden geleden ook aan op een opiniestuk in de Volkskrant waarin Corallo eveneens voor ‘maffiabaas’ werd versleten. Hij eiste een rectificatie en kreeg prompt van de redactie een officieel document voorgehouden dat bevestigt dat de Italiaanse autoriteiten Corallo als ‘een belangrijk persoon in de Siciliaanse maffia’ beschouwen.
In 2013 verloor Corallo ook al een rechtszaak waarin hij de Staat der Nederlanden wilde dwingen zijn reputatie te zuiveren door het plaatsen van advertenties in landelijke dagbladen.

ADletters logo


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.