Van een onzer verslaggevers

Willemstad - De rechter doet 11 maart uitspraak in de zaak Babel, waarin MFK-leider Gerrit Schotte en zijn partner Cicely van der Dijs terechtstaan. Het stel zei gisteren tijdens hun laatste woord al veroordeeld te zijn.

,,Deze schade zal nooit meer teruggedraaid kunnen worden.”
De eis van het Openbaar Ministerie (OM) is niet gering. Drie jaar onvoorwaardelijk tegen Schotte, die verdacht wordt van ambtelijke omkoping, witwassen, valsheid in geschrifte - onder meer door aangifte van verlies diplomatiek paspoort - en het bezit van jammers. Ook zou Schotte het passief kiesrecht ontnomen moeten worden voor vijf jaar, eist het OM. Tegen Van der Dijs is achttien maanden geëist waarvan negen voorwaardelijk wegens valsheid in geschrifte, witwassen en bezit van jammers.
,,U oordeelt vandaag over mijn toekomst”, sprak Schotte rechter Irma Lips toe tijdens het laatste woord. Twee dagen eerder weigerde de oud-premier nog antwoord te geven tegenover de rechter, door steevast ‘zwijgrecht’ te antwoorden op alle vragen. ,,U moet nu kijken wat ik fout heb gedaan. Geef een moeder met een klein kind geen straf. Als u vindt dat ik een straf moet krijgen, straf dan mij en niet een moeder door haar kind bij haar weg te halen. Geen enkel onschuldig kind verdient het om slachtoffer te worden van dit machtsspel.”
Nieuwe feiten of argumenten werden op de tweede zittingsdag niet meer aangedragen, noch door het OM noch door advocaat Eldon ‘Peppie’ Sulvaran. Wel ging officier van justitie Gert Rip in op het verweer van de tegenpartij dat de grote sommen geld als fundraising voor de politieke partij MFK bedoeld waren. ,,Schotte wil zelf geen uitleg geven waarom deze giften door Corallo zijn gedaan. Waarom dan, als verjaardagscadeau misschien? Als fundraising voor de politieke partij zou kunnen en mag ook, mits het transparant gebeurt en rechtstreeks bij de politieke partij terechtkomt.”
En dat is niet gebeurd, stelt de officier van justitie. ,,De giften zijn verhuld en komen op geen enkele manier ten goede aan MFK. Het verdwijnt privé, waarna er schulden van Van der Dijs bij Vanddis zijn afgelost en een deel komt op de rekening van Schotte. Dit zijn geen campagnegelden maar gelden aan twee privépersonen, om schulden af te lossen en luxe goederen mee aan te schaffen. Dat is omkoping.”
Hoewel er volgens de verdediging nooit een tegenprestatie zou zijn geleverd aan casinobaas Francesco Corallo, van wie het geld afkomstig was, denkt het OM daar anders over. ,,Rudolph Baetsen is op verzoek van Corallo door Schotte voorgedragen en uiteindelijk goedgekeurd als commissaris bij de Centrale Bank. Maar het is niet relevant of er wel of geen tegenprestatie is geleverd, het gaat om het aannemen van geld, wetende dat er een tegenprestatie verlangd zou worden.”
De emoties liepen hoog op tijdens het laatste woord van de twee verdachten. Schotte kon zijn tranen niet bedwingen toen hij terugblikte op zijn aanhouding, waarbij hij in onwetendheid verkeerde over waar zijn vrouw en dochter van vier maanden waren op dat moment en hoe het ze verging. Van der Dijs liep op dat moment de zaal uit, zwaar geëmotioneerd.
Tijdens haar laatste woord vocht Van der Dijs ook tegen tranen. ,,De negatieve campagne, waarbij mijn bankafschrift is verspreid, de karaktermoord op mijn persoon, de media die mij bij voorbaat al heeft veroordeeld, heeft vooral internationaal zeer negatieve gevolgen voor mij teweeggebracht, zowel professioneel als privé. Deze schade zal nooit meer teruggedraaid kunnen worden.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.