Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De politieke partij Partido Democraat (DP), de oudste partij van Curaçao, opgericht in 1944 door Efrain Jonckheer, doet dit verkiezingsjaar mee met een lijst waarop alleen vrouwen staan.
De lijst is onlangs officieel gepresenteerd en de partij zet zich daarmee weer op de historische kaart, dit keer van ‘de enige vrouwenpartij tot nu toe’. Een van de partijleden, Louise Elstak, legt nader uit dat de partij straks uit 29 vrouwen bestaat, maar dat nog niet iedereen zich publiekelijk heeft kunnen of durven presenteren. Afgelopen weekend hebben negen vrouwen zich bekendgemaakt. Elstak: ,,Wij hebben een stichting opgericht, ‘Nos Forsa’ en deze stichting heeft een Memorandum of Understanding (MoU) getekend met de DP en het bestuur van de partij. Het mes snijdt aan twee kanten: de DP wordt nieuw leven ingeblazen en het bestuur - waarin overigens ook mannen zitten - kan ons bijstaan met de jarenlange ervaring van campagne voeren en de bestaande structuur met wijkvertegenwoordigers. Voor ons is het belangrijk geweest dat we geen nieuwe partij hebben hoeven oprichten. Niet weer een nieuwe partij dus.”
De negen vrouwen op de lijst die zich onlangs presenteerden zijn Celeste Arrindell, Cherishka Isebia, Delila Dompig, Joycelin Viceisza, Louise Elstak, Myra Biegelaar, Roselin Sprock, Geraldine Scheperboer en Nadesca Sprockel. Alle vrouwen zijn zelfstandig en werkend bij uiteenlopende organisaties in het bedrijfsleven, zoals de advocatuur, het bankwezen en de gezondheidszorg.
Volgens Elstak zal de partij geen partijleider aanwijzen en is iedereen wat dat betreft ‘gelijk’ in de partij. Uiteindelijk zullen de kandidaten wel een nummer krijgen, maar, zo benadrukt Elstak nog eens: ,,De nummering heeft geen betekenis. Misschien presenteren we ons wel met een horizontale lijst.”
Terugblikkend in de geschiedenis van de partij kan gesteld worden dat de partij tot nog toe aan alle verkiezingen mee heeft gedaan; in totaal vanaf 1944, aan 35 verkiezingen. Vanaf de Eilandsraadverkiezingen in 1999 heeft de partij op een verkiezing na (2007) geen zetels meer kunnen bemachtigen in de Staten of Eilandsraad. In 2007 behaalde de partij onder leiding van Norbert George 1 zetel, maar drie jaar later bij de Statenverkiezingen van 2010 lukte het George niet meer deze zetel te behouden. De vlak daarop gehouden Eilandsraadverkiezingen van 2010 was het dan ook Norberto Ribeiro die de leiding en de aanvoering van de partij overnam. Bij de laatste verkiezingen in 2012 ging de partij samen met de partij Partido Laboral Krusada Popular (Laboral) onder de naam ‘Democraat-Laboral’, onder leiding van George Hernandez. PNP, die net als DP vanaf de eerste verkiezingen op Curaçao meedoet, is het tot nog toe gelukt telkens een plekje in de Staten of Eilandsraad te bemachtigen.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).