Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Curaçao Ports Authority (CPA) heeft twee weken de tijd om met Curaçao Port Services (CPS) een akkoord te bereiken voor de periode van een nieuwe havenconcessie.


Dat heeft minister Eugene Rhuggenaath (PAR) van Economische Ontwikkeling tegenover deze krant bekendgemaakt. De opdracht komt van de Raad van Ministers die afgelopen woensdag akkoord is gegaan met een voorstel van Rhuggenaath voor een nieuwe havenconcessie. De grootste wijziging in de nieuwe concessie is de periode van het contract; volgens het concept dat nu op tafel ligt, wordt uitgegaan van een periode van twintig jaar.
Rhuggenaath benadrukt tijdens zijn gesprek met deze krant het belang van het bereiken van een akkoord wat betreft de havenconcessie. ,,Ik ben in 2003 in de politiek beland en toen was het al een grote discussie in de Eilandsraad. We zijn nu 13 jaar verder en nog steeds is er geen besluit. Verder uitstel is onacceptabel. Niet alleen de operationele werkzaamheden lijden hieronder, maar ook de werknemers. Met een besluit kunnen we nu eindelijk werken aan de verbetering. Duidelijkheid is nu nodig.”
In het conceptcontract is naast de periode van twintig jaar opgenomen dat CPS 50 miljoen gulden moet gaan investeren in de vernieuwing van de werf en de aankoop van twee nieuwe kranen. Een ander punt dat in het concept staat, betreft het verlies van CPS op exclusiviteit in de haven. Het nieuwe contract geldt, in tegenstelling tot het huidige contract, alleen voor de huidige werf waar CPS opereert en niet voor toekomstige containerhavens. Aan het einde van het contract, zo staat in de conceptconcessie, worden de kranen die door CPS zijn aangeschaft eigendom van CPA.
Volgens de nieuwe concessie blijft CPA wel verantwoordelijk voor de kadewanden. Tevens moet, volgens het conceptcontract dat op tafel ligt, CPA het onderhoudsplan van CPS wat betreft materieel goedkeuren. Tot slot staat in het nieuwe contract opgenomen dat er aan het einde van de concessie, na twintig jaar, een openbare aanbesteding zal plaatsvinden. ,,Dat is al besproken met CPS en CPS is hier ook al mee akkoord gegaan”, aldus Rhuggenaath.
De nieuwe concessie is gepresenteerd aan de Raad van Ministers die deze heeft geaccordeerd en vervolgens aan CPA de opdracht heeft gegeven met CPS te onderhandelen om tot een akkoord te komen over de duur van de nieuwe concessie. De huidige concessie gaat uit van een contract van tien jaar dat telkens met tien jaar wordt verlengd. Bovendien heeft het huidige contract - dat nu vijf jaar in werking is - betrekking op huidige en toekomstige containerhavens. Indien een akkoord wordt bereikt over de nieuwe concessie, vervalt het huidige contract en zal op dat moment de twintig jaar voor het nieuwe contract ingaan.
Vorige week werd het nieuwe concept aan de partijleiders gepresenteerd. Hierbij heeft iedereen zich volgens Rhuggenaath enthousiast geuit. In het verleden was Pueblo Soberano de dwarsligger, maar ook deze partij is nu akkoord gegaan met het concept dat op tafel ligt, aldus de minister van Economische Ontwikkeling. ,,Het was een goed gesprek met veel vragen aan het einde en vervolgens een akkoord onder de leiders dat de periode van 25 jaar die eerder is onderhandeld te lang is. De positie die toen is ingenomen, is om tot een contract te komen van twintig jaar.”
ADletters logo

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.