Van een onzer verslaggevers
Willemstad – In de toekomst moeten Statenleden en bewindslieden die als verdachten worden beschouwd in een strafzaak, geschorst en of ontslagen worden. Dat stelt de partij Pro Kòrsou van ex-premier Ivar Asjes in een schriftelijke verklaring. De partij heeft aangekondigd dat zij zodra zij tot de Staten wordt toegelaten, een wetsvoorstel indient om de schorsing of het ontslag van verdachte parlementariërs en ministers mogelijk te maken. Pro Kòrsou heeft op grond van haar gedragsode ook verklaard niet een coalitie te zullen vormen met partijen die bestuursleden, Statenleden of ministers hebben, die door het Openbaar Ministerie tot verdachten zijn bestempeld.
In de verklaring schrijft de buitenparlementaire partij dat er de laatste jaren veel politieke onrust op het eiland heerst. Het ontbreekt sommige Statenleden aan volwassenheid en er heerst ook continu een sfeer van conflicten in het parlement tussen de leden. Hetzelfde patroon is ook bij de coalitiepartijen te zien. Dit alles zorgt volgens de partij van Asjes voor instabiliteit en wantrouwen tussen verschillende politici.
,,Het toppunt is dat er een Statenlid is, die door de rechtbank veroordeeld is in een strafzaak voor het schenden van het ambtsgeheim en er zijn verschillende parlementariërs die door het Openbaar Ministerie als verdachten in corruptiezaken en/of samenzwering voor moord zijn aangemerkt”, aldus de oud-premier.
Het niveau van politiek bedrijven moet ook verheven worden, aldus de partij. Pro Kòrsou oordeelt dat er te veel incapabele Statenleden zijn die alleen maar met anderen ruziën in plaats dat zij hun werk doen. Hierdoor komt de ontwikkeling van Curaçao in het gedrang. De partij wil de Staatsregeling wijzigen en het aantal Statenleden terugbrengen van 21 naar 15 leden. Het aantal ministers moet terug worden gebracht naar 7. ,,Dit zal de samenleving een substantieel bedrag van 3,2 miljoen gulden besparen voor iedere vier jaar en dat kan extra geïnvesteerd worden in onderwijs en opvoeding.”
De partij staat volgens de verklaring voor goed bestuur en een parlement bestaande uit integere en competente mensen. Het bestuur en het ambtelijk apparaat moeten integriteit stimuleren, kansen voor welzijn en vooruitgang tijdig signaleren en snel concrete en eerlijke acties ondernemen om resultaten te boeken, stelt Pro Kòrsou.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.