Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Een primeur voor de Curaçaose bloedbank: door een nieuwe techniek, de zogenoemde autogeen inactivatie, kan voorkomen worden dat virusziektes als zika, dengue en chikungunya worden overgedragen bij een bloedtransfusie. De Curaçaose bloedbank is de eerste binnen het Koninkrijk die deze techniek kan toepassen.
Dat laat directeur van de bloedbank Ashley Duits weten tegenover het Antilliaans Dagblad. Sinds deze week wordt er gebruikgemaakt van de nieuwe techniek. Bij autogeen inactivatie worden de bloedproducten bestraald waardoor virussen worden stilgelegd. Duits laat weten anderhalf jaar bezig te zijn geweest om de techniek naar Curaçao te halen.
In Brazilië werd gisteren een eerste geval vastgesteld waarbij het zikavirus is overgebracht door een bloedtransfusie. Een patiënt met schotwonden kreeg in april 2015 meerdere malen bloed en een van de donoren was een drager van het zikavirus. De patiënt is uiteindelijk bezweken aan zijn schotwonden en niet aan het virus.
De gezondheidsautoriteiten in Brazilië dringen er nogmaals bij bloedbanken op aan mensen die zijn besmet met het zikavirus of dengue geen bloed te laten geven zolang die niet minstens een maand lang helemaal genezen zijn. Eerder waarschuwde het Rode Kruis in de Verenigde Staten bloeddonoren ook al om ten minste vier weken te wachten met een donatie als ze in een gebied zijn geweest waar het zikavirus voorkomt.
,,Wij zijn op de hoogte van dit advies van het Amerikaanse en Europese Rode Kruis”, reageert de directeur van de Bloedbank. ,,Maar wij zijn een gebied waar zika voorkomt dus is dit niet voor ons op toepassing.” Het bloed van donoren wordt altijd al zeer streng gecontroleerd maar nu er ook vier gevallen van de virusziekte op Curaçao zijn ontdekt, is er de regel dat iedereen die binnen twee weken ziek wordt zich moet melden. ,,Deze donaties halen we dan uit de roulatie.”
Het bloed dat afgelopen week is afgenomen wordt nu dus ook bestraald, waardoor de ziektes worden stilgelegd. Hiermee is het bijna helemaal uitgesloten dat er een virusziekte door een bloedtransfusie op Curaçao wordt overgedragen.
Nu de Curaçaose bloedbank beschikt over deze nieuwe techniek is het eveneens een verwijscentrum geworden voor training en opleiding voor andere instellingen in Latijns-Amerika laat Duits weten.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.