Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Premier Ben Whiteman (PS) heeft gisteren tijdens een op het laatste moment ingelaste persconferentie de aanval geopend op het Antilliaans Dagblad (AD).

De premier - die vergezeld werd door de minister van Gezondheid, Siegfried Victorina (PS) - was het niet eens met de publicatie van het artikel gisteren in deze krant ‘Leasecontract Isla niet verlengd’.

whitemanad

De premier noemde de berichtgeving tendentieus en een strategische journalistieke zet.
Hoewel deze krant voor het artikel in kwestie gebruik heeft gemaakt van - en letterlijk geciteerd heeft uit - een brief van Victorina aan de Staten, is Whiteman ervan overtuigd dat er een strategie zit achter de berichtgeving waarin melding is gemaakt dat het huidige leasecontract met het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA niet wordt verlengd.
Whiteman verklaarde dat hij gisterochtend gealarmeerd was door de vakbonden van de raffinaderij. Er zou volgens hem onder de leden grote onrust zijn ontstaan en zij zouden met grote stakingen hebben gedreigd. ,,Dat was als gevolg van de berichtgeving in het AD”, aldus de premier. Het bericht was gebaseerd op een brief waarin Victorina vragen van parlementariër Alex Rosaria van regeringspartij PAIS beantwoordde. De premier vroeg zich af waarom de krant zeven weken nadat de minister antwoord gaf, het bericht afdrukt.
Hoewel Victorina de vragen van de Staten op 16 december beantwoordde, ontvingen de Staten deze brief pas op 26 januari. Een paar dagen daarna was het pas beschikbaar voor de pers.
Volgens de minister-president heeft hij zich afgevraagd wat er is gebeurd sinds het moment dat de brief werd geschreven en het tijdstip van publicatie in deze krant. Het antwoord hierop was volgens Whiteman dat het bericht verscheen op het moment dat de vakbonden van de Isla, (Apri en PWFC, red.) zich voorbereiden om met hun Venezolaanse broederbonden te gaan praten. ,,Er zijn achter de schermen krachten bezig die niet willen dat er een oplossing komt voor de raffinaderij”, aldus de premier. ,,Krachten die vinden dat de raffinaderij gesloten moet worden.” De premier stond ook even stil bij de milieugroepen die op het eerste gezicht het nobel streven hebben voor een schoon milieu. ,,Maar van die groepen is het ook niet bekend wat voor agenda zij hebben”, aldus Whiteman. De premier deed ook een oproep aan de pers om feitelijke informatie te brengen.
In de ogen van minister Victorina had het Antilliaans Dagblad voor onnodige consternatie gezorgd door - volgens hem - niet te vermelden dat het <I>huidige<I> leasecontract niet wordt verlengd. De krant had het woord ‘huidig’ volgens Victorina niet gebruikt. Hoewel dat woord niet in de kop van het artikel voorkomt, is het wel in het artikel opgenomen.
Tijdens de persconferentie richtte de premier het woord direct aan de werknemers van de Isla. De minister-president riep de werknemers op om zich ‘niet te laten misleiden door de informatie die zij lezen’. ,,Sta niet toe dat anderen jou met tendentieuze zaken beïnvloeden”, aldus de minister-president.
Vicevoorzitter Michael Doran van vakbond Apri wilde gisteren geen commentaar leveren op de vraag wat hij van de onrust onder zijn leden had gemerkt. Doran wilde alleen bevestigen dat hij gisterochtend contact had met premier Whiteman.
Afgezien van Whiteman en Victorina, was ook Werner Wiels, voorzitter van het Multidisciplinair Projectteam (MDPT) aanwezig. Het MDPT houdt zich bezig met de modernisering van de raffinaderij. De onderhandelingen met PdVSA verlopen in goede sfeer, aldus de voorzitter van het MDPT. ,,Ook hebben buitenlandse - waaronder ook Nederlandse - investeerders interesse in de raffinaderij. PdVSA en Curaçao zijn het met elkaar eens dat het huidige contract niet verlengd wordt. De onderhandelingen zijn erop gericht om tot een nieuwe overeenkomst te komen. De inzet daarbij is om een schone raffinaderij te hebben, waarbij de vervuiling van het milieu met 80 procent afneemt omdat LNG als brandstof gebruikt wordt.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.