Door José de Bruin
Willemstad - Met één druk op de knop de hulp inschakelen van toeristenpolitie Politur. Dat moet binnen een halfjaar de realiteit zijn, zegt voorman van Politur, Humphrey Josefa. Het is een van de ideeën waarover tijdens het spoedoverleg van onder meer Politur en het toeristenbureau CTB is gesproken.


Het spoedoverleg, waarbij behalve Politur en CTB ook de Curaçao Hospitality & Tourism Association (Chata) en Justitieminister Nelson Navarro (PAIS) aanwezig waren, was nodig nadat er volgens Josefa geconcludeerd werd dat ‘het de verkeerde kant op ging’ met overvallen op en diefstallen van toeristen. Afgesproken is tijdens deze vergadering dat op korte termijn meer bewakers moeten worden aangesteld.
,,Het blijkt dat juist op de plekken waar geen bewaking is de toeristen worden overvallen of juist daar wordt ingebroken in huurauto’s en diefstal wordt gepleegd”, legt Josefa uit in een gesprek met deze krant. Het aantal bewakers zal de aankomende periode daarom ‘flink toenemen’. Met hoeveel is niet duidelijk.
Alle bewakers krijgen verder de beschikking over een portofoon met een kanaal waar ook de politie op meeluistert. Zo kan in noodgevallen politie snel ter plaatse zijn. Deze samenwerking tussen de bewaking en de politie moet de aankomende periode intensiveren.
Daarnaast zullen CTB en Chata binnenkort, net zoals al eerder is gebeurd, met een campagne beginnen waarbij aan de bevolking duidelijk wordt gemaakt hoe belangrijk toeristen zijn voor het eiland. ,,Als je een toerist overvalt, val je de hele toerismebranche aan en daarmee indirect de economie van Curaçao. Het is een ongelofelijk belangrijke tak”, benadrukt de justitieman.
Wat donderdag is afgesproken zijn allemaal maatregelen op de korte termijn, maar om het probleem verder aan te pakken is er het zogenoemde ‘button-project’, vertelt Josefa. De Politur-voorman wil het veiligheidsgevoel onder de toeristen echt vergroten door deze paniekknoppen. In het geval van nood kan de vakantieganger op deze knop drukken, ‘door middel van GPS komt de melding dan binnen bij de Politur-bureaus’, legt Josefa uit. De toeristenpolitie kan dan snel op die plek zijn en niet alleen de bezoekers helpen maar mogelijk ook sneller de daders in de kraag vatten.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.