Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het dreigement met een aanwijzing door de Tweede Kamer wegens de vervuiling door de Isla-raffinaderij is ‘ongehoord en niet op zijn plaats’. Dat zei een boze premier Ben Whiteman (PS) gistermiddag op een in allerijl ingelaste persconferentie om onrust over eventuele sluiting van de raffinaderij weg te nemen. Hij vindt dat Nederland zich veel te veel bemoeit met zaken die Curaçao aangaan en overschrijdt daarbij de fatsoensnormen voor samenwerking in het Koninkrijk.
De hoorzitting en het debat in de Tweede Kamer over de vervuilingsproblematiek van de Isla zijn bij de premier in het verkeerde keelgat geschoten. In de Kamer lijkt zich een meerderheid af te tekenen voor een gedwongen ingrijpen door de Koninkrijksregering bij de Isla. ,,De Kamer denkt zich te kunnen bemoeien met de raffinaderij, maar het gaat ze niet aan.” Minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties stelt zich in dit geval juist op door hulp aan te bieden in plaats van met ingrijpen te dreigen, vindt Whiteman.
De Tweede Kamer vergeet volgens de premier dat de Koninklijke Shell 70 jaar lang het gebied heeft vervuild. ,,Daar is al die tijd niets tegen gedaan. Dan is het niet op zijn plaats om nu te dreigen met ingrijpen.” Whiteman is niet naar de hoorzitting gegaan, omdat zijn ‘tijd niet wil verkwisten’ aan een misplaatste bijeenkomst. ,,Ze doen alsof we kleine kinderen zijn.”
Regeringspartij PAIS denkt daar anders over. Er is niet genoeg gedaan om het niveau van vervuiling van de Isla-raffinaderij te verminderen, stelt de partij. De raffinaderij is de afgelopen honderd jaar met fluwelen handschoenen aangepakt, aldus voorman Alex Rosaria. ,,Of we nemen onze verantwoordelijkheid met betrekking tot de raffinaderij óf een ander komt hiernaartoe om te doen wat wij hadden moeten doen.”
Door de handelswijze van de regering wordt volgens Rosaria de indruk gewekt dat Curaçao geen flauw idee heeft welke kant ze op wil. ,,Ook is er geen sprake van transparantie. In ieder geval kunnen we niet blijven doen wat we al jaren doen.” PAIS zal komende week een voorstel indienen voor een Statenvergadering met de regering om over de Isla ta debatteren.
De premier verzekerde dat de regering de milieuvervuiling niet acceptabel vindt en daar druk aan werkt. De raffinaderij zal, volgens hem, in de toekomst minstens 80 procent schoner worden door over te schakelen op gas. De aanbesteding van het werk aan de raffinaderij zal in maart of april komen, kondigde de premier aan. ,,In de tussentijd wordt alles gedaan om de uitstoot nu al zo veel mogelijk terug te brengen.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.