Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Tijdens de vijf optochten van carnaval zal de politie een extra telefoonnummer in gebruik hebben voor vragen en meldingen die gerelateerd zijn aan het carnavalsfeest. Het nummer 915 gaat twee uur voordat de optocht begint open en zal tot een uur nadat de laatste carnavalsgroep binnen is openblijven.

omkpc

Dat maakten hoofdinspecteur Elbert Sambo en politiewoordvoerder Imro Zwerwer gistermiddag bekend. Het gaat om vijf dagen, namelijk 31 januari tijdens de kinderoptocht, 5 februari tijdens de tienerparade, 7 februari tijdens de Gran Marcha, 8 februari tijdens de afscheidsparade van de kinderen en 9 februari tijdens de Marcha di Despedida. De andere nummers, 917 voor niet-urgente zaken en 911 voor urgente zaken, blijven dag en nacht bereikbaar.
Om de veiligheid te garanderen van de deelnemers aan de optocht en het publiek langs de kant zijn er ook dit jaar dranghekken geplaatst en hangen er camera’s langs de hele route. ,,Ook onze politiewagens zijn voorzien van camera’s”, aldus Sambo, die benadrukte dat de politie er niet is tijdens carnaval om mensen te pesten met alle maatregelen, zoals door sommigen wordt gesuggereerd, maar dat de politie erop focust dat een zo groot mogelijke groep een zo geslaagd mogelijk carnaval kan vieren zonder problemen. ,,Voor ons van de politie is er geen carnaval, wij zijn aan het werk en doen wat er gedaan moet worden.”
Eerder deze maand werden al verscherpte verkeersmaatregelen aangekondigd. Gistermiddag werden de boetes bekendgemaakt die voor bepaalde overtredingen staan. Zo wordt feveren bestraft met een geldboete van 750 gulden. Daaronder valt ook, stelt de politie: ,,Gevaar op de weg dat wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt en dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.”
Het onnodig geluid veroorzaken met een brom- of motorfiets of ander motorvoertuig wordt bestraft met een geldboete van 500 gulden. Wie geen passende helm op heeft, moet 300 gulden neertellen. ,,Wie tot 31 januari geen geldige helm draagt - dus van een gedegen constructie zonder gaten, met een goede voering, riem onder de kin om de helm vast te maken en met bescherming aan de zijkant van het hoofd - moet zijn voertuig inleveren en kan deze op vertoon van een goedgekeurde helm vanaf 3 februari weer ophalen. Iedereen die na 31 januari wordt gepakt zonder geldige helm, moet zijn voertuig inleveren en kan deze pas op 12 februari weer ophalen op vertoon van een goedgekeurde helm.”
Officier van justitie Monique Dennaoui, die namens het Openbaar Ministerie (OM) bij de persconferentie aanwezig was, benadrukte dat iedereen die een overtreding begaat, wordt aangehouden. Wie direct de boete betaalt, met contant geld of via pinpas, krijgt korting en is meteen weer op vrije voeten. ,,Wie niet kan betalen krijgt een dagvaarding en moet alsnog voor 15 februari betalen. Gebeurt dat niet, dan komt de zaak voor.”
Openbaar dronkenschap wordt beboet met 300 gulden, al geeft het OM aan dat Curaçao vooralsnog niet over blaastesten beschikt. ,,Het moet dus overduidelijk zijn dat iemand heel erg dronken is als hij een boete krijgt.” Naast deze actie ‘Aktua robes, sint’e robes’ loopt ook de actie 'Ta basta awor' nog gewoon door en dus zal publiek preventief gefouilleerd mogen worden. Illegaal wapenbezit is en blijft strafbaar, maar ook het dragen van een wapen niet zijnde een vuurwapen of een voorwerp dat als wapen bedoeld is, wordt bestraft. Vijfhonderd gulden kost deze overtreding.
Het beledigen van een ambtenaar in functie wordt afgestraft met een boete van 400 gulden, verbale dreiging kost 500 gulden, een eenvoudige mishandeling 600 gulden en vernieling is 400 gulden boete, met daar bovenop de schadevergoeding van wat is kapotgemaakt.
Cocaïne op zak wordt bestraft met 300 gulden als het drie gram of minder is, tot vijf gram kost het 500 gulden. In het geval van marihuana moeten gebruikers 100 gulden neertellen bij 10 gram of minder, 200 gulden als het tussen 10 en 20 gram betreft, tot 30 gram is de boete 300 gulden.
Bestuurders van een auto zonder geldig verzekeringsbewijs kunnen een boete van 300 gulden krijgen; wie geen geldig rijbewijs, nummerplaat of goedkeuringsbewijs heeft mag 250 gulden boete betalen.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).