Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Luchthaven Hato steeds meer laten functioneren als hub. Dat is de wens van verschillende sprekers die gisteren aan het woord kwamen bij de ‘groundbreaking’ ceremonie van het ‘Terminal Expansion Project’. Zoals Jerry Semper, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Curaçao Airport Holding (CAH) het formuleerde: ,,Waarom niet dromen dat voor Curaçao de slogan ‘where north meets south’ kan opgaan?”


Met de uitbreiding is een bedrag van 35 miljoen dollar gemoeid waarvan Curaçao Airport Partners (CAP) 25 miljoen bijdraagt en CAH 10 miljoen dollar. Gisteren werd het startsein gegeven voor deze uitbreiding. Er komt onder andere een nieuwe aankomsthal, een grotere incheckhal en een groter winkelcentrum. Medio 2018 moet deze uitbreiding zijn afgerond en moet de luchthaven 2,5 miljoen passagiers kunnen verwerken.
Volgens CAH moet de Curaçao International Airport een centrale rol gaan spelen in het neerzetten van Curaçao als een ‘internationale krachtpatser’ tussen Europa en het Amerikaanse continent. Semper stelt zich daarbij voor dat vanuit allerlei bestemmingen naar Curaçao wordt gereisd om hier over te stappen. ,,De luchthaven zal het centrum zijn van een dynamische Airport City vol van luchtvaart en niet luchtvaart gerelateerde activiteiten. Daarmee een krachtige motor creërend voor economische ontwikkeling, waardoor we onze internationale concurrentiepositie kunnen claimen en de ontwikkeling van ons eiland kunnen stimuleren.”
Ook Billy Jonckheer, voorzitter van de Curaçaose Kamer van Koophandel (KvK) en Nijverheid ziet zo’n hub-functie voor de luchthaven zitten. ,,Wij geloven dat we dit moeten gebruiken om de luchthaven verder te laten groeien. Een goed voorbeeld vinden we niet ver weg. We hebben een van de grootste luchthavens qua activiteiten in ons Koninkrijk. Een klein land dat een van de grootste en meest succesvolle luchthavenactiviteiten in de wereld heeft opgebouwd. Schiphol is gegroeid door zijn belangrijke hub-functie in Europa. Wij in Curaçao zouden dit moeten worden voor Amerika. We zijn slechts een paar uur weg van ruim 100 miljoen mensen”, aldus Jonckheer gisteren. De KvK wil, om deze hub-functie te kunnen realiseren, binnenkort om tafel met CAP, CAH en de overheid.
Ook complimenteert de voorzitter van de KvK de CAP en CAH met hun private-public partnerschap. De Holding (CAH) houdt als overheids-nv in de gaten of het private CAP zich aan de afspraken houdt zoals met de regering is afgesproken in de Development Operation and Maintenance Agreement (Doma). ,,Dat hebben ze gedaan maar ze zijn ook een belangrijke partner geweest in de samenwerking met CAP voor de groei en het succes van onze luchthaven. Een perfect voorbeeld van private-public partnership”, aldus Jonckheer.
Hij stelt dat de kamer, en met hen bijna alle private organisaties, ervan overtuigd zijn dat de regering bijna al haar bedrijven moet privatiseren. ,,Ze moeten het aan de private sector laten om deze bedrijven meer succesvol te maken en winstgevend, en daarmee banen te creëren en economische activiteit voor het eiland.” De KvK-voorman vervolgt: ,,De regering zou geen bedrijven moeten runnen maar zou gefocust moeten zijn op het faciliteren van bedrijven en de vruchten plukken van de gewenste economische en financiële impact.”
Ook ceo van CAP, Ralph Blanchard haalde gisteren deze succesvolle privatisering aan. ,,Toen Curaçao de beslissing maakte om de luchthaven te privatiseren nam de regering een gewaagde maar visionaire stap.” Volgens Blanchard dat alles met het uiteindelijke doel om meer passagiers en handel naar Curaçao te halen, en dat lijkt nu te lukken. Volgens de ceo wordt het partnerschap met de regering steeds sterker. ,,De voordelen van deze relatie beginnen hun vruchten af te werpen, we werken samen om Curaçao verder te brengen”, aldus Blanchard. ,,Als Curaçao wint, winnen we allemaal.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).