Haven is speerpunt in beleid van minister Rhuggenaath.
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De verouderde containerkranen in de haven moeten zo snel mogelijk vervangen worden.

ministerraad

Minister Eugene Rhuggenaath (PAR) van Economische Ontwikkeling zei dat gisteren op de eerste persconferentie van de Raad van Ministers dit jaar.
,,Ik heb hierover morgen (vandaag, red.) een afspraak met CPA.” Hij wil binnen twee weken een oplossing. Rond de jaarwisseling waren beide oude kranen kapot met nadelige gevolgen voor de haven. Directeur van CPA (Curaçao Ports Authority) Humberto de Castro reageerde daar ontstemd op, omdat er al jaren wordt gesproken over de noodzaak voor nieuwe kranen.
Rhuggenaath zei desgevraagd ervan doordrongen te zijn dat het ‘een dringende zaak is’. Daarom wil hij aan CPA voorstellen niet te wachten tot de onderhandelingen over een nieuwe contract met Curaçao Port Services (CPS) zijn afgerond, maar om de kranen voor te financieren. ,,Dat geld moet CPA dan natuurlijk wel terug krijgen. Maar op die manier kunnen de kranen snel besteld worden.” Voor de kranen dan in de haven zijn geïnstalleerd duurt het nog zo’n twee jaar.
De kwestie speelt al jaren en is in een impasse gekomen doordat CPS volgens de plannen verantwoordelijk wordt voor de containerkranen. Stuwadoorsbedrijf CPS is de particuliere exploitant van de haven en heeft een concessie waarin exclusiviteit is bedongen. Daar willen CPA en de regering in principe vanaf, maar de onderhandelingen kwamen vast te zitten.
Het plan was om de concessie met 25 jaar te verlengen zonder exclusiviteit. De voorganger van Rhuggenaath, Stanley Palm (PAIS), heeft dat niet op kunnen lossen, naar verluidt ook door onenigheid binnen de toenmalige coalitie. De toetreding van de PAR-minister tot het kabinet lijkt nu een doorbraak op te leveren.
De voorfinanciering door CPA is in strijd met de plannen voor de toekomst. ,,We gaan daarbij uit van het model Rotterdam, waarin CPA de ‘landlord’ (huisbaas, red.) is en de terreinen verhuurt aan de gebruikers”, aldus Rhuggenaath. Als de investering in de kranen door CPA wordt gedaan zal CPS dit dus later moeten terugbetalen.
De bewindsman is ook optimistisch over het doorbreken van de impasse rond het contract met CPS. ,,Een ontwerpovereenkomst wil ik nog deze maand aan de partijen voorleggen.” Daarna kan het wat hem betreft snel worden afgerond.
De haven is een van de speerpunten in het stimuleringsbeleid van de Economieminister. Op de persconferentie somde hij een lijst op van projecten die voor groei van de economie moeten zorgen. Naast de haven zijn dat onder andere de hotelprojecten Hard Rock en Marriott Courtyard, de nieuwe megapier, uitbreiding van de luchthaven, Damen Shipyards met de Dokmaatschappij en het strandproject in Marie Pampoen. Dat laatste noemde Rhuggenaath met nadruk als een voorbeeld waarbij wijken en kleine bedrijven kunnen profiteren van economische projecten.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.