Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - De salarissen van de parlementen in het Koninkrijk zijn veel te hoog en trekken verkeerde mensen aan. SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak zal tijdens het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) op Sint Maarten, dat vandaag begint, voorstellen de salarissen van parlementsleden af te stemmen op het gemiddelde inkomen van de landen. Dat kondigde hij aan in gesprek met <I>The Daily Herald<I>. Het Curaçaose Statenlid Omayra Leeflang vindt het voorstel ‘te simplistisch’.


De Partij van Van Raak, de Socialistische Partij, heeft als regel dat de volksvertegenwoordigers hun salaris aan de partij overmaken. Zij krijgen een ‘uitkering’ van de SP die iets boven het modale inkomen ligt. ,,Wij investeren in onze partij.”
Hoge salarissen trekken volgens Van Raak mensen aan die het alleen om het geld te doen is in plaats van het vertegenwoordigen van het volk. Het Tweede Kamerlid noemt het salaris van 10.000 dollar per maand voor de Statenleden van Sint Maarten ‘astronomisch’. ,,We hebben politici nodig die niet door geld worden gedreven en die niet vatbaar zijn voor omkoping.” Twee jaar geleden kaartte het Kamerlid dit ook al aan, maar nu breidt hij het uit naar alle vier landen in het Koninkrijk.
Omkoping begint volgens Van Raak met politici die te koop zijn. Politieke partijen kunnen hierin een belangrijke rol spelen door hun leden ‘op te voeden’ door middel van trainingen. Daarvoor zouden partijen subsidie moeten krijgen: ,,Politiek is een vak en daarvoor is training nodig.”
Het voorstel dat Van Raak zal indienen gaat uit van een salaris van 3.000 dollar voor volksvertegenwoordigers van Sint Maarten. In Nederland gaat het om zo’n 3.000 euro. Nu verdienen Tweede Kamerleden ruim 7.700 euro bruto per maand. Een Statenlid op Curaçao verdient ongeveer 12.000 gulden. Bedragen voor de Statenleden van Curaçao en Aruba worden in het artikel niet genoemd.
Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang vindt het voorstel van Van Raak ‘te simplistisch’. Ze geeft toe dat er Statenleden zijn die het om het geld te doen is. ,,Maar het is ingewikkelder. Macht corrumpeert. Als ik een beslissende stem in de Staten heb, dan zeg ik: betaal me maar. Het gaat uiteindelijk om integriteit.”
Het salaris voor een Statenlid ligt op het niveau van een topambtenaar en dat vindt Leeflang redelijk: ,,Je moet wel wetsteksten kunnen lezen bijvoorbeeld.” Veel partijen laten zich extern financieren om mee te kunnen doen in campagnes met feestjes en cadeautjes, aldus Leeflang. Met haar partij Un Kòrsou Hustu zal ze dat niet doen: ,,Je moet creatief zijn en gebruik maken van ‘free publicity’. Je moet durven anders te zijn.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.