Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Ondanks dat het in het koraal vol ligt met afval heeft Curaçao toch een van de gezondste riffen. Dat is een van de eerste bevindingen uit het wetenschappelijk onderzoek van het Amerikaanse Waitt Institute in het kader van het Blue Halo-initiatief.
,,Wetenschappers zijn ontmoedigd doordat ze hebben ontdekt dat bijna elke bezochte duikplaats vol lag met afval: lege bierflesjes, ankers, achtergelaten visnetten, banden en meer. Het goede nieuws is dat dit probleem kan worden opgelost”, aldus het Waitt Institute dinsdag 22 december.
De inwoners van Curaçao hebben een belangrijke rol in het omkeren van deze verontrustende trend van het willekeurige dumpen van afval over het hele eiland zegt Site-manager van Blue Halo Curaçao Gisette Seferina. ,,Er moet een fundamentele verschuiving komen van de manier waarop mensen hun gemeenschappelijke ruimtes, de kustgebieden en de zee zelf, beschouwen. "
Twee weken lang werd er onder water wetenschappelijk onderzoek gedaan op 150 plekken rondom Curaçao. Behalve tekenen van gezond koraal lijkt het ook goed te gaan met de vispopulatie rondom het eiland. Vooral bij Oostpunt blijkt het koraal kerngezond te zijn.
Oostpunt bevatte daarnaast vrijwel geen afval ten opzichte van de rest van het eiland. Andy Estap, Science and Field-manager van het Waitt Institute: ,,Het was een ongelofelijke ervaring om een kijkje te kunnen nemen in het verleden. Om te zien hoe gezonde Caribische koraalriffen er vroeger uitzagen. De bevolking van Curaçao moet weten dat ze een van de gezondste riffen heeft in het Caribisch gebied.”
Het Amerikaanse instituut heeft met behulp van het ‘drijvend laboratorium’ het Waitt onderzoeksschip onderzoek gedaan. Twaalf onderzoekers van Amerikaanse universiteiten en collega’s van het lokale onderzoeksinstituut Carmabi hebben in totaal 700 meter langs de zuidkust van het eiland en drie kilometer langs de noordkust onderzocht. In totaal heeft het team 517 uur onder water gespendeerd en 80 kilometer aan rif bekeken. Nog nooit eerder is er zo’n groot onderwateronderzoek gedaan op Curaçao.
Bekeken is hoeveel en hoe divers het onderwaterleven is, waarbij alle levende organismen en dieren zijn geïnventariseerd. Volgens de onderzoekers wordt Curaçao zo het best onderzochte koraalrif ter wereld. Aan de hand van de resultaten wordt een beleidsplan opgesteld voor een duurzaam beheer van de onderwaterwereld van Curaçao. Het rapport wordt begin 2016 verwacht.

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).