Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Voor Fundashon Prevenshon kan het een doorslaggevende week zijn. Gaan de regering-Whiteman en de Staten alsnog akkoord met de eerder in het vooruitzicht gestelde subsidie voor het instituut?


Het instituut dat de afgelopen jaren al 33.588 Curaçaose vrouwen preventief heeft gecontroleerd op onder meer borstkanker - zonder overheidssubsidie - waarmee niet alleen levens zijn gered, maar ook hoge kosten aan gezondheidzorg zijn bespaard. Of moet het centrum dat tot nu toe met private donaties van particulieren en bedrijven overeind werd gehouden noodgedwongen de deuren sluiten?
Voorzitter Bob Pinedo, de professor die vooral ook buiten zijn geboorteland furore maakte op het gebied van kanker en wetenschappelijk onderzoek ernaar, zegt tegenover het Antilliaans Dagblad nog niet te weten hoe het gaat eindigen. Op zich is hij hoopvol gestemd na de presentatie begin deze maand aan de Staten, waarbij alle fracties aanwezig waren. Zij wekten bij Pinedo de indruk Fundashon Prevenshon te steunen. Maar dit moet zich nog wel vertalen in iets concreets.
Mogelijk dat de nieuwe minister van Gezondheid en/of de minister van Financiën toch nog over de brug komen of dat de Staten in een motie in het kader van de behandeling deze week van de landsbegroting 2016 erop aandringt dat er gemeenschapsgeld voor de stichting wordt vrijgemaakt.
Het gaat om een kleine 2 miljoen gulden. Van de totale kosten van bijna 3 miljoen, wordt zo’n 1 miljoen vergoed door de zorgverzekeraars. De tijd dringt wel. Fundashon Prevenshon heeft nog een buffer om tot maart op eigen kracht te draaien. De noodzaak is er in elk geval: één op de acht vrouwen krijgt te maken met borstkanker. De overlevingskansen nemen echter toe, juist door preventie en vroegdiagnostiek om complicaties, lijden én kosten te voorkomen. De conclusie is dan ook: ,,Preventie levert een zeer grote besparing op in de zorg”, zo kregen de Statenleden ook te horen.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).