Van een onzer verslaggevers
Willemstad - AVA Airways verwacht geen economische vergunning te krijgen van minister Suzy Camelia-Römer van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP).

Maar het bedrijf laat zich hierdoor niet uit het veld slaan en zet de strijd voort, wordt in een persverklaring gezegd. De minister heeft nog geen besluit bekendgemaakt, maar heeft gezegd dat nog deze week te zullen doen.
In de verklaring zegt AVA dat de vergunning al in december 2013 is aangevraagd. ,,We hopen dat we het verkeerd hebben, maar de signalen wijzen erop dat de minister een stok zoekt om de hond mee te slaan.” Daarbij wordt de nadruk gelegd op de, volgens de maatschappij, duizenden banen die Curaçao daardoor misloopt.
AVA Airways voldoet naar eigen zeggen aan alle voorwaarden die minister Camelia-Römer heeft gesteld in een brief van 23 september. Ook is gevolg gegeven aan wat door het overheidsaccountantsbureau Soab is opgemerkt in een vergadering in november 2014. Daarbij was ook directeur Oscar Derby van de Burgerluchtvaartautoriteit aanwezig. Eigenlijk werd toen alleen gevraagd om duidelijkheid over de financiers achter het project. Nergens wordt in de verklaring ingegaan op de onthulling in deze krant deze week, dat veel documenten volgens een forensisch rapport ‘niet authentiek’ zijn.
In de persverklaring wordt gesproken over een samenzwering tussen ‘een andere luchtvaartmaatschappij’ en minister Camelia-Römer tegen AVA Airways. Hierover zou een e-mailbericht zijn verstuurd door de bewuste maatschappij naar de minister. Directeur Olivier Arrindell heeft een klacht ingediend bij het Openbaar Ministerie. Het bedrijf heeft zich nauwgezet aan de regels gehouden ‘in tegenstelling tot andere bedrijven die in het recente verleden een economische vergunning hebben gekregen’.
Toch kwam de minister met de eis voor een bankgarantie van 48,9 miljoen dollar. Dit is volgens AVA tegen de Luchtvaartwet, maar minister Camelia-Römer zoekt een manier om de vergunning te kunnen weigeren. Nogmaals verwijst het bedrijf naar de banen die het zal creëren, ‘ons enige doel’.
,,Er zijn meer wegen naar Rome”, aldus AVA. Als de economische vergunning wordt geweigerd dan kan de minister juridische stappen verwachten, want ‘er zal gerechtigheid zijn op Curaçao’.

ADletters logo

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).