Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De hangar van Insel Air is normaal gesproken verboden terrein voor wie er niets te zoeken heeft.

inselopendag

Gisteren maakte de luchtvaartmaatschappij een uitzondering en mochten bezoekers bij hoge uitzondering een kijkje achter de schermen nemen. Een groot succes, vindt directeur Edward Heerenveen. ,,Er ging een wereld voor ze open.”
Vandaag is de Internationale Dag van de Burgerluchtvaart en in dat kader organiseerde de Curaçaose Burgerluchtvaart Autoriteit een open dag op luchthaven Hato. Ook Insel Air werd gevraagd de deuren, die anders strikt gesloten zijn voor onbevoegden, voor het publiek te openen. En dat had heel wat voeten in aarde. Heerenveen: ,,Normaal gesproken is het ten strengste verboden dat buitenstaanders de hangar bezoeken. Sommige afdelingen zijn steriel en het is een gevaarlijke omgeving. Er hangt van alles aan het plafond en vliegtuigen staan in de steigers, zodat je op het bovenste puntje van de vleugel kunt staan. We hebben de reputatie veilig te werken, toch kan er altijd iets gebeuren. Maar we hebben toestemming gekregen van de Burgerluchtvaart Autoriteit en het gemeld bij de internationale luchtvaartorganisatie.”
Voor de rondleiding ‘behind the scenes’ was veel belangstelling. De ene volle bus na de andere bracht de nieuwsgierigen van de parkeerplaats bij de Grotten van Hato naar de werkplaats van Insel Air. Zij zagen wat het betekent als een toestel uit de roulatie is voor onderhoud. ,,We hebben twee toestellen laten zien”, zegt Heerenveen. ,,Het ene was nog helemaal gestript. Je kon er zo doorheen kijken en zag de kabels en de binnenkant van de motor, zo groot dat je erin kunt staan. Op het andere toestel moest alleen nog het laatste paneel gemonteerd worden.”
Heerenveen zag hoe de bezoekers versteld stonden van zijn bedrijf. ,,Er ging een wereld voor ze open. Er komt ook zo veel bij kijken. Normaal zie je alleen de stewardess, de ticketverkoper en de piloot, maar niet wat er allemaal gebeurt achter de schermen. Dat is nog een heel bedrijf, met monteurs en een speciale medewerker voor de reparatie van stoelen bijvoorbeeld.” De directeur denkt dat veel mensen nu ook beter begrijpen dat er veel geld nodig is om de maatschappij draaiende te houden. ,,We worden zwaar gecontroleerd. Het is de meest gereguleerde industrie die er is. De opslag van olie bijvoorbeeld, dat gebeurt heel precies. De blikken hebben een houdbaarheidsdatum en moeten op een bepaalde temperatuur gekoeld worden. Dat wordt allemaal gecontroleerd en volgens een systeem opgeslagen.”
Wat voor Heerenveen normaal is, was voor veel bezoekers een verrassing. ,,Je kunt hier van de vloer eten, hoorde ik iemand zeggen. Dat klopt, je ziet geen vlekje op de grond. Het is een schone industrie.” De directeur van Insel Air vindt het vooral belangrijk dat kinderen nu hebben gezien wat er allemaal gebeurt bij een luchtvaartmaatschappij.
,,Verschillenden zeiden meteen dat ze piloot of monteur wilden worden. Hoogstwaarschijnlijk kiezen ze later voor een ander beroep, maar het is toch goed dat hun meerdere keuzes worden geboden.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.