Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Friesland heeft 1.350 kilo cocaïne onderschept. 

marinecoke

Dit is vooralsnog de grootste onderschepping door een Nederlands marineschip dit jaar. De vangst werd afgelopen weekend, na een achtervolging op zee, 100 mijl ten noorden van Colombia gedaan.

Daar spotte de bemanning van de Friesland een verdachte speedboot. Toen de opvarenden doorhadden dat ze waren ontdekt gooiden ze hun contrabande over boord. De Friesland wist alsnog 1.350 kilo coke van de geschatte lading van 2.000 kilo cocaïne uit het water te halen. De overige 650 kilo is gezonken.
De onderschepping ging niet zonder slag of stoot: nadat de bemanning van de ‘go fast’ doorhad dat ze waren ontdekt probeerden ze te vluchten. Daarop lanceerde de Friesland haar boordhelikopter die de go fast probeerde te stoppen met waarschuwingsschoten. Toen daarop niet werd gereageerd, werden de buitenboordmotoren buiten werking gesteld met gericht vuur.
Het US Law Enforcement Detachment dat aan boord van het Nederlandse marineschip is gestationeerd, arresteerde de bemanning en nam de drugs in beslag. De verdachten en de contrabande zijn overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten.
Het is de vierde onderschepping door het marineschip Friesland. In november onderschepte het schip twee drugstransporten in de Caribische Zee, van in totaal 830 kilo cocaïne. Ook eind oktober was het raak toen een transport van 440 kilo werd onderschept. Het totaal aan onderschepte kilo’s door de Friesland staat daarmee nu op 2.620 kilo drugs.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.