Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Een opmerkelijk gegeven in de cijfers over oktober van de Curaçao Tourist Board (CTB) is de daling van het aantal overnachtingen.

Waar het aantal verblijfstoeristen met 1 procent daalt, is er een daling in overnachtingen van 17 procent. De Venezolaanse doelgroep springt er bovendien uit met een daling van 55 procent. Het aantal toeristen uit het buurland daalt met 15 procent.
Een kleine rekensom leert dat de Venezolanen in oktober vorig jaar nog gemiddeld ruim negen dagen op Curaçao verbleven. In 2015 blijven ze gemiddeld minder dan vijf dagen. Een verklaring heeft de CTB niet, maar het is bekend dat de maatregelen van de Venezolaanse overheid het reizen moeilijker maakt, omdat er beperkingen zijn ingesteld voor het opnemen van geld in het buitenland. Anderzijds komen er waarschijnlijk veel boodschappentoeristen naar Curaçao. Die keren na het winkelen weer snel terug naar hun land.
De andere belangrijke markten vertonen over het algemeen lichte schommelingen in de verblijfsduur. Maar door de scherpe terugval van de Venezolanen is ook over het jaar tot nu toe het aantal overnachtingen gedaald. Tot en met oktober was de daling 3 procent, terwijl het absolute aantal toeristen nog met 3 procent stijgt.
Ook het cruisetoerisme neemt af. Het aantal schepen dat Curaçao in oktober aandeed daalde met 30 procent naar 14. Het aantal passagiers daalde nog iets sterker met 34 procent naar 30.011. In de eerste tien maanden van het jaar deden 206 cruiseschepen Curaçao aan, 8 procent minder dan in 2014. Het aantal passagiers is gedaald met 14 procent tot 419.470.

ADletters logo


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.