Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Na zes jaar niet in de politieke arena te zijn geweest, is Eugene Rhuggenaath (45) - ooit gezien als de kroonprins van voormalig PAR-leider Emily de Jongh-Elhage - terug van weggeweest.

rhuggenaath

Hij is weer lid van de PAR en op 30 november wordt hij door de gouverneur beëdigd tot de nieuwe minister van Economische Ontwikkeling. ,,De verwachtingen voor mij als Economieminister zijn hoog”, zo geeft Rhuggenaath - in een interview tegenover het Antilliaans Dagblad te kennen.
Rhuggenaath heeft in zijn afwezigheid de ontwikkelingen op Curaçao nauwgezet gevolgd. ,,Ik heb altijd gezegd dat ik het zou overwegen als er een beroep op mij gedaan zou worden om een bijdrage te leveren. Toen kwam het moment waarbij het land stabiliteit nodig had en een telefoontje van Zita (Jesus-Leito, red.). Ik besloot de uitdaging aan te gaan.” Dat hij de komende tien maanden voor een grote uitdaging komt te staan, staat vast: van economische groei is de afgelopen jaren nauwelijks tot geen sprake geweest. ,,We moeten nu de krachten zien te bundelen om voor economische groei te zorgen die bovendien ook nog duurzaam zal zijn. Ik ben ervan overtuigd dat het gaat lukken als alle partijen samenwerken.”
Voor zijn nieuwe functie als Economieminister moet Rhuggenaath prioriteiten gaan stellen. ,,We hebben slechts tien maanden de tijd. We zullen aandacht besteden aan alle gebieden maar moeten tegelijkertijd kijken naar wat er concreet gerealiseerd kan worden in deze korte periode”, aldus Rhuggenaath tegenover deze krant. Een van de prioriteiten is het masterplan toerisme, een plan dat in opdracht van voormalig minister van Economische Ontwikkeling Stanley Palm (PAIS) is opgesteld. Rhuggenaath laat weten dankbaar te zijn voor de basis die door Palm en zijn voorganger Steven Martina is gelegd. ,,Dankzij hen liggen er nu plannen op tafel, waaronder dit masterplan toerisme. Nu is het zaak dat we gaan kijken in hoeverre dit op dit moment kan worden uitgevoerd. Dat zal in deze korte tijd de focus zijn.”
Andere prioriteiten die Rhuggenaath zichzelf heeft gesteld, zijn de verbetering van het investeringsklimaat op het eiland, de ontwikkeling van de haven, de maritieme sector en de luchthaven. ,,Economische ontwikkeling moet hier loskomen zodat wij er profijt uit kunnen trekken.” Hier vallen ook bedrijven als de Curaçaose Dokmaatschappij onder en de plannen om een tweede Megapier te bouwen. ,,Deze plannen verkeren reeds in een vergevorderd stadium. Nu moeten ze worden uitgevoerd.” Als gedeputeerde van Economische Zaken en Toerisme is Rhuggenaath ooit begonnen met de zoektocht naar een strategische partner voor de Curaçaose Dokmaatschappij. Die strategische partner moet er nu komen, aldus Rhuggenaath. ,,Het heeft al te lang geduurd. In de komende tien maanden moet een strategische partner voor het Dok geconcretiseerd worden.”
Om de vraag of Rhuggenaath met de volgende verkiezingen in 2016 op de lijst van de PAR staat, moet hij hard lachen. ,,Ik maak deel uit van PAR. Ik word namens de PAR minister. De focus ligt voorlopig bij de komende tien maanden. We hopen in die periode de steun te krijgen om voor continuïteit te kunnen zorgen.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.