Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Na lang wachten was het dit weekeinde eindelijk weer zover. Met kloppend hart stonden de kinderen van Curaçao afgelopen zaterdag te wachten op de komst van Sinterklaas en de Pieten.

Op een sleepboot van KTK kwamen de goedheiligman en de pieterbazen na 9.00 uur de haven binnenvaren. Na een warm onthaal vertrok de stoet naar het Brionplein te Otrobanda.
Dit jaar is er voor het eerst bij de intocht van Sinterklaas ook geprotesteerd tegen het figuur ‘Zwarte Piet’ vanwege het vermeende racistische karakter daarvan. Stanley Quirindongo, woordvoerder van Fundashon Museo Tula, de organisator van het protest, laat in gesprek met deze krant weten dat het protest naar tevredenheid is verlopen. ,,Er hebben circa dertig mensen gedemonstreerd, wij zijn tevreden met de opkomst. Het publiek heeft kennis genomen van onze boodschap en er zijn een paar kinderen en jongeren op ons afgestapt. Dat vonden wij heel erg goed, die jongeren zaten met vragen en daar hebben wij antwoord op gegeven.”
Vorige week donderdag werd de organisatie door de politie geïnformeerd dat het niet mogelijk was om te demonstreren omdat er geen toestemming voor was, zo legt de woordvoerder uit. ,,Wij hebben toen via onze raadsman een brief van de minister van Justitie gekregen waarin staat dat wij het recht hebben om te demonstreren. Zaterdagochtend was er een jonge agent die ons benaderde en zei dat we niet mochten demonstreren. Maar een oudere agent zei tegen hem om daar geen punt van te maken.” De demonstranten waren in T-shirts gehuld met daarop de tekst ‘Pit bai flit’ (Piet ga toch weg).
Fundashon Museo Tula is van plan om meer activiteiten te organiseren om de discussie over de figuur van Zwarte Piet te voeren. ,,Wij staan open om met iedereen in discussie te gaan. Het volk moet meer informatie krijgen om een besluit te kunnen nemen over Zwarte Piet.”

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).