Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Met steun van de gele partij PAR is er een nieuwe coalitie van twaalf zetels die de komende tien maanden Curaçao gaat regeren tot aan de verkiezingen. Gistermiddag ondertekenden de fractieleiders het document.
,,Mijn werk als formateur zit erop”, zei premier Ben Whiteman met een grote glimlach, zichtbaar opgelucht dat de leiders van Pueblo Soberano, PAIS, PNP, PAR en Sulvaran er samen alsnog uitgekomen zijn. Begin deze maand liepen de onderhandelingen spaak omdat de PAR eiste dat Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels plaats zou maken voor een PAR-kandidaat, maar daarvan wilde PS niets weten.
PAR neemt nu genoegen met het voordragen van een kandidaat als plaatsvervangend Gevolmachtigde minister, PNP zal Robert Candelaria hiervoor opofferen. PNP-leider Humphrey Davelaar: ,,Iedereen moet iets op tafel leggen om samen tot een akkoord te komen. Wij behouden VVRP-minister Suzy Camelia-Römer maar zullen de plaatsvervangend Gevolmachtigde minister afstaan aan PAR.”
Acceptabel, vond PAR-leider Zita Jesus-Leito, en dus kwam het gisteren tot een akkoord na een week van vergaderen: ,,We moeten werken aan een goede band binnen het Koninkrijk, de afgelopen jaren waren er veel problemen in het Curaçaohuis. Onze plaatsvervangende Gevolmachtigde minister krijgt een gedefinieerde taakomschrijving van wat zijn functie behelst.”
Een titel heeft het regeerakkoord van kabinet-Whiteman II niet, waar in 2012 het regeerakkoord nog ‘Pas, Trankilidat en Prosperidat’ beloofde. Whiteman geeft aan dat de periode van tien maanden tot nieuwe verkiezingen kort is en er dus zo veel mogelijk wordt verder gewerkt. ,,Het welzijn van Curaçao is in dit formatieproces voorop gesteld door de verschillende leiders. In het regeerakkoord staan punten als onderwijs, een gebalanceerde begroting, een plan van aanpak van het politiekorps, justitie, Hospital Nobo Otrobanda, de toekomst van de Isla.”
PAIS-leider Alex Rosaria sprak gisteren in het oude Centrale Bank-gebouw aan het Wilhelminaplein waar het regeerakkoord werd ondertekend zijn waardering uit voor vertrekkend minister Stanley Palm van Economische Ontwikkeling. PAR zet Eugene Ruggenaath op deze post. ,,We nemen onze verantwoordelijkheid want we weten ook wie er voor deze regeringscrisis heeft gezorgd. Maar we hebben nu een basis van 12 zetels in plaats van 11, en ik heb er vertrouwen in dat we het merendeel van dit regeerakkoord in de komende tien maanden zullen realiseren.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.