Van een onzer verslaggevers

Willemstad - De besmetting met de beruchte MRSA-bacterie in het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) is snel opgelost. Alle kweken waren gistermiddag negatief, zodat dit weekend aan de schoonmaak kan worden begonnen. Dat zegt waarnemend medisch directeur Franke Scheper. Inspecteur Gezondheidszorg Gersji Pereira is daar blij om, maar wil toch dinsdag een goed gesprek met het Sehos over besmetting: ,,Ik heb eerlijk gezegd mijn vraagtekens bij de naleving van de procedures.”
Hoewel de inspecteur geen exacte cijfers over het Sehos heeft, zegt hij dat de bacterie er te vaak voorkomt: ,,Daar moeten we wat aan doen. Dat wil ik dinsdag bespreken.”
Pereira noemt twee mogelijke oorzaken voor de besmettingen met de MRSA-bacterie: ,,Vaak komt de bacterie mee met patiënten uit het buitenland. Dat kunnen toeristen zijn, maar wij hebben ook veel patiënten die naar het buitenland worden gestuurd. In veel gevallen is dat Colombia, omdat dat dichtbij is. Maar daar is de kwaliteitsbewaking minder dan bij ons. Een tweede oorzaak kan zijn een gebrek aan discipline bij het navolgen van de protocollen.”
De Inspecteur Gezondheidszorg heeft ook kritiek op het antibioticabeleid bij het Sehos. ,,Er moet veel gerichter antibiotica worden gebruikt. Te lang wordt er breedspectrum antibiotica gebruikt, die alles aanvalt. Dat werkt resistentie in de hand. Er moet sneller worden opgespoord, zodat er gericht antibiotica kan worden toegediend.”
Dat er veel patiënten naar het buitenland gaan is een gegeven, omdat het Sehos nu eenmaal niet alle functies aanbiedt. Daar moet wel rekening mee gehouden worden, zodat bekend is waar de patiënten vandaan komen. Scheper zegt dat het Sehos alle protocollen volgt. ,,Elke patiënt die binnenkomt met een wond wordt gecontroleerd en voor het personeel gelden internationaal vastgestelde protocollen.”
Bij een patiënt en twee personeelsleden op de afdeling Mannen Chirurgie werd de MRSA-bacterie deze week vastgesteld. Daarom werd er een opnamestop afgekondigd en werd de afdeling geïsoleerd. Volgens Scheper wordt de afdeling ‘biologisch schoongemaakt’ en kan hij maandag weer open. Pereira bevestigt dat: ,,De hele afdeling moet worden ontruimd en ontsmet. Dat duur een paar dagen.”
De patiënt is niet meer in het Sehos en de twee personeelsleden zitten thuis tot is vastgesteld dat ze de bacterie niet meer bij zich dragen. De MRSA-bacterie treft vooral ziekenhuizen, omdat patiënten vaak kwetsbaar zijn. Gezonde mensen merken er weinig van. De bacterie verspreidt zich erg gemakkelijk en is moeilijk te bestrijden omdat hij resistent is tegen veel soorten antibiotica.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.