Door José de Bruin

Willemstad - De grenscontrole op Curaçao is aangescherpt naar aanleiding van de terroristische aanslagen in Parijs, precies een week geleden.

Er wordt scherper gekeken bij het toelaten van vreemdelingen op Curaçao. Dat laat demissionair Justitieminister Nelson Navarro (PAIS) weten. ,,Ook is de controle op binnenlandse activiteiten van controversiële groepen verscherpt.” Op welke ‘controversiële groepen’ de PAIS-minister doelt is niet duidelijk. Navarro benadrukt dat er momenteel geen terreurdreiging is op Curaçao. De minister: ,,Desondanks is waakzaamheid geboden.” Volgens Navarro is Curaçao alert. Bij de aanslagen in Parijs kwamen 129 mensen om het leven. Verschillende terroristen aangesloten bij Islamitische Staat (IS) richtten een bloedbad aan op diverse plaatsen in de Franse hoofdstad. IS blijkt ook input te krijgen vanuit het Caribisch gebied: 89 Trinidadianen hebben zich aangesloten bij de terroristische beweging en zijn afgereisd naar Syrië. Er hebben zich vooralsnog geen Curaçaoënaars aangesloten bij de militie van jihadi en salafisten die vooral actief zijn in Irak, Syrië, Libië en Nigeria. ,,Op Curaçao is niet geconstateerd dat er mensen vanuit hier zich bij IS hebben aangesloten en zijn afgereisd naar het Midden-Oosten”, legt Navarro uit. Een van de terroristen die zichzelf bij de aanslagen zou hebben opgeblazen zou als Syrische bootvluchteling via Griekenland naar Frankrijk zijn gereisd. De schrik was dan ook groot toen een dag na het bloedbad in Parijs drie Syriërs door de mand vielen op het vliegveld van Sint Maarten. Zij reisden met gestolen Griekse paspoorten. Even werd gevreesd dat het om terroristen zou gaan. De mannen die via Sint Maarten Europa wilden bereiken zouden volgens minister Dennis Richardson van Justitie slechts vluchtelingen zijn geweest. Het trio is gearresteerd. Op Honduras deed zich donderdag eenzelfde soort incident voor. Daar werden vijf Syriërs met gestolen paspoorten aangehouden, die op weg waren naar Amerika. ,,Op luchthaven Hato zijn geen Syriërs met valse paspoorten aangehouden”, zegt Navarro. Ondertussen heeft Trinidad en Tobago de beveiliging aangescherpt vanwege de groep Trinidadianen die zich heeft aangesloten bij de terreurbeweging. Er zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen bij de luchthavens en havens. Er wordt in het land gevreesd voor de gevolgen van de eventuele terugkeer van deze bij IS aangesloten Trinidadianen. Het land stelt dat de situatie rondom IS en de dreiging voor het Caribisch gebied binnen Caricom (Caribbean Community and Common Market) scherp in de gaten wordt gehouden. Ook Curaçao levert een bijdrage aan de strijd tegen het terrorisme. Navarro: ,,De bijdrage van Curaçao in de strijd tegen het terrorisme is dat hier te lande wetgeving is aangenomen ter voorkoming dat financiering van terroristische activiteiten kan plaatsvinden.”

ADletters logo


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.