Van ene onzer verslaggevers
Willemstad - Generaal John F. Kelly, de huidige bevelhebber van het zogenoemde United States Southern Command, heeft zijn excuses gemaakt voor de schending van het Venezolaanse luchtruim vanaf Curaçao.

KellyFOL

Kelly sprak bij de International Institute of Strategic Studies over de uitdagingen op het gebied van veiligheid in Latijns-Amerika.
Daar werd hem de vraag gesteld over de schending van het luchtruim. Kelly erkende dat het toestel van de Amerikanen zich heeft begeven in het Venezolaanse luchtruim. ,,Het vliegtuig heeft 3,5 minuut in het luchtruim van Venezuela gevlogen”, stelt hij. Hij benadrukt dat het vliegtuig niet verder dan zo’n vijftien kilometer het luchtruim van Venezuela is binnengevlogen. ,,We geven het toe en we bieden onze verontschuldigingen aan”, aldus Kelly.
Eerder liet het Amerikaanse consulaat op Curaçao al weten dat op de bewuste vrijdag, 6 november, een Amerikaans vliegtuig van de Forward Operation Location (FOL) op Hato het Venezolaanse luchtruim heeft geschonden. Dit zou gebeurd zijn na een navigatiefout. Volgens Kelly vond deze fout plaats terwijl het vliegtuig jacht maakte op een drugsboot. Deze zou, zo stelt de generaal, zeker 1.000 kilo verdovende middelen aan boord hebben gehad.
,,We willen samen het drugsprobleem in de regio verhelpen. We werken samen met bijna elk land in Latijns-Amerika maar helaas niet met allemaal”, aldus Kelly. Door Venezuela werd eerder een officieel protest overhandigd aan de Amerikaanse zaakgelastigde in Caracas. Daarin stonden coördinaten en het tijdstip van de luchtruimschending. In Venezuela wordt met wantrouwen naar de FOL-bases - er is er onder andere ook een op Aruba - gekeken omdat de Verenigde Staten Venezolaans leiderschap in de regio zouden willen voorkomen.
Volgens Venezuela zou de schending van 6 november onderdeel zijn van een reeks ‘ongewone verkenningsvluchten’ die verband houden met de aanstaande verkiezingen van 6 december in dat land. Op deze beschuldiging zegt Kelly ‘geen minuut’ wakker te liggen van de aankomende verkiezingen. ,,Ze varen hun eigen koers”, aldus de bevelhebber.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.