Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Met het akkoord dat dit weekeinde tussen de regeringspartijen van het demissionaire kabinet en de PAR is gesloten, is de kabinetscrisis bezworen.
Dat heeft de informateur en tevens demissionair premier Ben Whiteman tegenover deze krant verklaard.
,,Er is een nieuw kabinet in aantocht, maar het is niet aan mij om de naam daarvan te onthullen”, aldus Whiteman. Met het bereikte akkoord kan de nog te vormen nieuwe regering door de deelname van de PAR nu rekenen op een meerderheid van 12 van de 21 zetels in het parlement. In gesprek met deze krant bevestigde de informateur dat er een akkoord is over de verdeling van de portefeuilles, maar dat de details daarvan nog niet bekendgemaakt kunnen worden. ,,Ik heb van de gouverneur een opdracht gekregen om als informateur op te treden, maandagochtend breng ik om 11.00 uur daarvan verslag uit. Daarna pas kunnen de details over het bereikte akkoord bekendgemaakt worden.”
De PAR, die tot aan de regeringscrisis nog in de oppositie zat, had zich nadat de crisis ontstond, bereid verklaard het kabinet aan een meerderheid te helpen in ruil voor onder andere de portefeuille van Economische Ontwikkeling. Die portefeuille was in het vorige kabinet in handen van PAIS-minister Stanley Palm. Afgelopen zaterdag tekenden de partijen een bereidwilligheidsverklaring. Ook had de partij in eerste instantie interesse in de post van de Gevolmachtigde minister. Die post is tot nu toe in handen van PS-minister Marvelyne Wiels. Later nam de PAR er genoegen mee dat PS de post zou behouden, als Wiels maar zou vertrekken.
De kabinetscrisis ontstond op vrijdag 6 november toen Statenlid Marilyn Moses van toen nog de regeringspartij PAIS haar steun aan het kabinet introk, met de partij brak en aankondigde als onafhankelijk Statenlid in het parlement te blijven. Het kabinet Whiteman raakte daarmee de krappe meerderheid van 11 zetels in het parlement kwijt en had nog slechts 10 van de 21 Statenzetels. De PAIS-fractie kwam door het vertrek van Moses op drie leden te staan. Toen de onderhandelingen met de PAR geen resultaten opleverden, diende premier Whiteman op maandag 9 november zijn ontslag in. Whiteman werd door de gouverneur tot informateur benoemd om de mogelijkheden voor de vorming van een nieuw kabinet te onderzoeken.

ADletters logo


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.