Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De regeringen van Curaçao, Aruba en Sint Maarten hebben hun medeleven betuigd aan Frankrijk, na de aanslagen in Parijs van vrijdag waarbij 129 mensen omkwamen.
Op Curaçao hangen de vlaggen op overheidsgebouwen vandaag halfstok en zal om 12.00 uur bij het Franse Consulaat een minuut stilte in acht worden genomen om stil te staan bij de aanslagen. Op Sint Maarten zullen de Raad van Ministers en het personeel op de zeven ministeries ook om 12.00 uur een moment van stilte houden bij het gezamenlijke monument op de grens tussen beide kanten van Sint Maarten. De vlaggen werden zaterdag al halfstok gehangen bij overheidsgebouwen op het eiland en dat blijft zo tot en met dinsdag, als de drie dagen van nationale rouw in Frankrijk voorbij zijn.
De Curaçaose regering laat weten ‘met afgrijzen’ kennis te hebben genomen van de aanslagen. ‘Uit compassie met de slachtoffers’ is gevraagd de vlak halfstok te voeren bij alle ministeries, het Curaçaohuis, overheidsinstellingen en -stichtingen. ,,De strijd tegen terrorisme zal voortgaan, waar Curaçao ook een bijdrage aan zal blijven leveren”, aldus de regering.
In het persbericht wordt naast Parijs ook de aanslag van afgelopen week in Beiroet genoemd. De terroristische daden zijn ‘een aanslag op fundamentele normen en waarden, waarop onze samenlevingen zijn gebouwd’. Aan de Franse en Libanese regeringen is medeleven overgebracht, de families en dierbaren van de slachtoffers worden via de media gecondoleerd.
,,Bij de aanslagen in Parijs zijn voor zover bekend geen Arubanen betrokken geweest”, aldus Edwin Abath, directeur van de Dienst Buitenlandse Betrekkingen op Aruba. Hij heeft in het weekend geregeld contact gehad met het ministerie van Binnenlandse zaken en het Arubahuis. Een delegatie van de Arubaanse regering reist over twee weken naar Parijs voor de grote CPO21-vergadering van de Verenigde Naties. Vooralsnog gaat alles gewoon door.
Demissionair premier Marcel Gumbs van Sint Maarten heeft de condoleances namens regering overgebracht aan de Franse regering wegens de aanslagen in Parijs van vrijdag. Hij stond speciaal stil bij de Franse eilandgenoten. ,,Onze gebeden en gedachten zijn bij de families van de slachtoffers. Ook spreken we onze solidariteit uit met de bevolking van Saint Martin, de prefect en het bestuur in deze moeilijke tijden voor continentaal Frankrijk.” Ook Statenvoorzitter Sarah Wescot-Williams liet namens het parlement haar medeleven blijken.
ADletters logo


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.