Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Een bomontploffing, een olielek en een boot in nood: het was dinsdag behoorlijk aanpoten voor de verschillende hulpdiensten tijdens een gezamenlijke rampenoefening.

Maar de oefening is naar tevredenheid verlopen, zo laat directeur directie risicobeheersing en rampenbeleid Lesley Fer desgevraagd weten.
De landmachtcompagnie in de West, de Kustwacht Caribisch gebied, de Citizens Rescue Organization (Citro), het Korps Politie Curaçao (KPC), de brandweer en ambulance; het zijn slechts een paar van de spelers die dinsdag de handen ineen moesten slaan om de verschillende scenario’s bij onder meer de Motetwerf en de Caracasbaai te doorstaan.
Fer legt uit dat bij de Motetwerf werd geoefend op een bomexplosie. Het scenario daar was dat er een bom was afgegaan en door de klap een nabijgelegen schip beschadigd was geraakt en olie lekte. De directeur risicobeheersing en rampenbeleid: ,,Daarbij moest een van de belangrijkste vaarroutes van het eiland, de St. Annabaai, worden afgesloten. Ook moest een gedeelte van de kade worden ontruimd en we hebben in dit geval gekozen om Forti te ontruimen.”
Er werd dinsdag gewerkt met een zogenaamd duaal systeem. Terwijl de ene ramp nog niet volledig was afgewerkt kwam er een nieuwe melding binnen. In het scenario van gisteren was dat een boot in nood nabij de Caracasbaai. Fer legt uit dat het de bedoeling was om de rampenbestrijdingsorganisaties in een multidisciplinaire setting te laten samenwerken. De verschillende hulpdiensten oefenen zowel afzonderlijk als samen. Deze multidisciplinaire oefeningen worden georganiseerd door de directie risicobeheersing en rampenbeleid.
,,De rampenoefening is naar tevredenheid gegaan. Natuurlijk zijn er altijd punten die je kunt verbeteren. Er wordt nu een rapport opgesteld en geëvalueerd waar het beter kan”, aldus Fer. De verbeterpunten zullen worden doorgevoerd bij de verschillende organisaties.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.