Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Pueblo Soberano (PS) wil nieuwe verkiezingen. PS-fractievoorzitter Melvin ‘Mac’ Cijntje laat desgevraagd weten dat het standpunt van zijn partij nu is dat er nieuwe verkiezingen moeten komen. Daarmee lijkt de kans op een nieuwe kabinetsformatie minimaal.
De verschillende fractieleiders brachten gisteren tijdens een consultatieronde een bezoek aan gouverneur Lucille George-Wout. Daarbij maakte de PS duidelijk nieuwe verkiezingen te willen. De laatste keer dat Pueblo Soberano aan de verkiezingen heeft meegedaan, was Helmin Wiels nog in leven. Wiels was de grote stemmentrekker van de partij en vooral dankzij hem werd Pueblo Soberano bij de laatste verkiezingen de grote winnaar. Sinds zijn dood 2,5 jaar geleden is de partij echter verdeeld geraakt: broer Aubert Wiels en toenmalig bestuursvoorzitter Donald Balentina verlieten de partij na een interne strijd tussen het bestuur en de fractie en enkele maanden geleden keerde ook Ivar Asjes - de rechterhand van Wiels in leven - de partij de rug toe. Hoe groot de populariteit van de partij nu - 2,5 jaar na de moord op Wiels - nog is, zal bij de volgende verkiezingen blijken.
Na een bezoek aan de gouverneur, liet ook MAN weten zich bij het standpunt van PS aan te sluiten: nieuwe verkiezingen. Fractie- en partijleider Hensley Koeiman vindt het nutteloos om nu een nieuw kabinet te formeren: ,,Dan heb je toch een inwerkperiode nodig. Dan zit je al in de carnavalsperiode en dan is het nog maar een paar maanden tot oktober, als er toch al verkiezingen moeten komen.”
De MAN kan in zo’n korte periode geen toegevoegde waarde hebben en zal sowieso niet toetreden tot de huidige coalitie, aldus Koeiman. ,,Er is te veel onduidelijkheid en te weinig transparantie. De armoede neemt toe en de economie zit ondanks beloftes van betere tijden nog steeds in het slop. Er is geen coherent beleid.” De MAN-leider noemt het demissionaire kabinet populistisch: ,,Ze willen alleen maar scoren, maar er komt niets uit.”
Gerrit Schotte heeft gisteren in een korte reactie laten weten dat zijn partij MFK geen deel wil uitmaken van een transitiekabinet of een interim-kabinet. Hij stelde dat hij dit tijdens zijn gesprek in het paleis van de gouverneur ook kenbaar heeft gemaakt.
Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang heeft een iets ander standpunt, maar wil zelf op dit moment ook niet meedoen aan een formatie. ,,Er zijn mensen in zowel de coalitie als de oppositie met wie ik niet wil samenwerken, omdat ik ze niet integer vind. Ik noem geen namen, maar die zijn wel bekend.” Toch is Leeflang voorstander van de benoeming van een informateur. ,,Ik wil dat de situatie grondig wordt uitgezocht. Er moet een informateur komen die de stand van zaken vastlegt en een verslag maakt voor de gouverneur. Er wordt te weinig vastgelegd in de politiek van Curaçao.” Wie de informateur moet worden laat ze aan de gouverneur over. ,,Ik vind het goed dat zij de regie heeft genomen. Het moet duidelijk worden wie met wie wil samenwerken.” Bij voldoende steun kan het formatieproces worden gestart. ,,En zo niet, dan komen er verkiezingen.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.