Willemstad - Premier Ben Whiteman (PS) heeft gistermiddag alsnog het ontslag ingediend van zijn kabinet. Gouverneur Lucille George-Wout liet daarna weten de partijen in de Staten te gaan consulteren over de ontstane politieke situatie. Alle partijen zijn voorbereid op nieuwe verkiezingen, maar een formatiepoging voor een nieuw kabinet is niet uitgesloten. 

In de ochtend was Whiteman ook al bij de gouverneur geweest om haar op de hoogte te stellen van de gesprekken tussen de coalitie en oppositiepartij PAR in een poging om de bestaande coalitie te verbreden. Op dat moment kreeg de premier nog tijd om tot een oplossing te komen voor de regeringscrisis. Die poging liep in de middag spaak door onenigheid tussen PS en PAR.
Pueblo Soberano was bereid met de PAR samen te werken en wilde dat in een korte brief aan de gouverneur meedelen. Het mislukken van de gesprekken wijt fractielid Jaime Córdoba aan de PAR: ,,Zij stelden te veel eisen en wilden een soort nieuw regeerakkoord”, zei hij tegen TeleCuraçao. ,,Er kwamen steeds nieuwe eisen bij. Maar wij gaan niet op de knieën, dus zijn de gesprekken afgebroken.”
PAR-woordvoerder Stephen Walroud bevestigt dat zijn partij een uitgebreide bereidwilligheidsverklaring op papier wilde hebben. ,,Wij zijn gevraagd om mee te doen. Dan willen we niet zomaar aanhaken met een briefje van anderhalve zin met twaalf handtekeningen. We willen gespecifieerd vastleggen wat onze rol wordt.”
De PAR vroeg de post Economische Ontwikkeling (nu van PAIS) en het onmiddellijke vertrek van Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels. ,,Dat was voor ons heel belangrijk. Maar steeds als we vroegen om haar onmiddellijke vertrek, probeerde PS dat op te rekken naar twee of drie maanden. Het punt werd steeds geparkeerd tot het einde van de gesprekken. Naar buiten toe zegt PS dat de bereidwilligheidsverklaring het breekpunt was. Mijn gevoel zegt dat het de Gevolmachtigde minister was.”
Premier Whiteman zei in een korte verklaring na het mislukken van de onderhandelingen dat het ‘zijn plicht’ was om het ontslag van zijn kabinet aan te bieden. ,,Volgens onze Staatsregeling moet dat als je geen meerderheid meer hebt in de Staten. En ik wil me aan de wet houden.” De gouverneur krijgt daardoor alle ruimte om de opties te onderzoeken, aldus de nu demissionaire premier.
PAIS-leider Alex Rosaria, die terug moest komen van vakantie wegens de crisis, zei dat zijn partij als veroorzaker van de crisis bereid was in te leveren en het ministerie van Economische Ontwikkeling af te staan aan de PAR. ,,We wilden de trein in beweging houden. Nu dat is mislukt is de gouverneur aan zet.” Rosaria is voorstander van de vorming van een nieuw kabinet. ,,Maar ook op verkiezingen zijn we voorbereid.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).