Door Sanne Rotmeijer
Willemstad - Mediawijs worden, creativiteit stimuleren en verhalen leren vertellen. Dat zijn volgens de eigenaars en oprichters van Stichting WeConnect, Tanja Fraai en Mike Ho-Sam-Sooi, de doelen van de workshops filmen op middelbare scholen op Curaçao en Aruba.

filmweconnect

Voor het derde jaar op rij geven zij dit najaar workshops aan havo/vwo-eindexamenklassen.
Het is vrijdagmiddag als de leerlingen van het Maria Immaculata Lyceum (MIL) aan de laatste loodjes van hun eigen films werken. Zo zit een groepje van vier studenten onder begeleiding van professioneel editor Ferdinand Rink achter de computer voor de montage. Anderen zijn bezig met het opnemen van de laatste filmshots. Ho-Sam-Sooi vertelt dat de workshop van één week erg intensief is.
,,Leerlingen leren in een korte tijd alle facetten van het filmen. Van scenarioschrijven tot acteren, regisseren en monteren.” Maar er komt nog veel meer bij kijken vertelt hij: ,,Ze bedenken in een zeer korte tijd een verhaal, ze leren in een team te werken, te plannen en te organiseren. Je ziet ze groeien.”
De workshops filmen van Stichting WeConnect zijn geïnspireerd op het gedachtegoed van de Curaçaose kunstenaar José Maria Capricorne. Hij speelde de hoofdrol in de documentaire ‘De Wonderboom’, die Fraai en Ho-Sam-Sooi over zijn leven en werk maakten in 2013. ,,In de geest van José Maria Capricorne willen wij de yu di Kòrsou door middel van film zichzelf laten vinden”, aldus Ho-Sam-Sooi. Dat is volgens WeConnect hard nodig in het Caribisch deel van het Koninkrijk. ,,In vergelijking met Nederland is er weinig aandacht voor kunst en cultuur in de Cariben. Met WeConnect richten wij ons op het bevorderen hiervan met focus op educatie en op jongeren.”
Een van de leerlingen, Gregory Gustina, vertelt dat hij in zijn groep de rol van regisseur op zich heeft genomen. De groepjes konden kiezen uit twee thema’s: geloof of multiculturaliteit. ,,Wij zijn alle vier katholiek opgevoed, maar vinden eigenlijk niet dat je bij een bepaalde kerkelijke stroming moet horen om te geloven in God”, vertelt Gustina. Het groepje maakte daarom een verhaal over een moeder die haar dochter dwingt katholiek te zijn, terwijl zij dit niet wil. Vervolgens proberen twee adventisten de dochter te bekeren. De actrice die de dochter speelt, Urshynah Domacasse, zegt over haar rol: ,,Soms vind ik het best moeilijk en eng om al die emoties te spelen en te schakelen van heel vrolijk naar depressief.”
Edgar de Palm, rector van het MIL, komt tijdens de workshop ook een kijkje nemen. ,,Naast het vergroten van intelligentie is ook kunst en cultuur belangrijk voor de ontwikkeling van leerlingen”, geeft hij aan. Dit is dan ook de reden dat hij blij is met het project. Volgens Fraai en Ho-Sam-Sooi hebben zij vanuit Stichting WeConnect hard gewerkt aan meer betrokkenheid van de schoolbesturen bij theater en film. Dat betekent niet dat er ook meer geld vanuit de overheid en fondsen vrijkomt. ,,Wij worden op dit moment voor 90 procent ondersteund door de private sector”, aldus Fraai. Ho-Sam-Sooi vult aan: ,,Ons honorarium schiet er trouwens vaak bij in. Het is vooral de dekking van materiaal-, reis- en verblijfskosten.”
Vandaag is de laatste dag van de workshop filmen, die gelijktijdig op het Dr. Albert Schweitzer College plaatsvindt. ,,Ik ben best nerveus voor de presentatie van de film”, vertelt Gustina als hij denkt aan de gezamenlijke afsluiting van de workshop. Het zou volgens hem goed zijn als de hele school de workshop zou doen. ,,Dan zie je met welke problemen anderen worstelen. Dan leer je hoe anderen denken.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.