Willemstad - Oppositiepartij PAR treedt mogelijk, na urenlang crisisberaad met Pueblo Soberano en PAIS, toe tot de regering.

Dat hebben verschillende bronnen tegenover het Antilliaans Dagblad verklaard. De verwachting is dat PS-premier Ben Whiteman vandaag naar de gouverneur gaat om het ontslag van zijn kabinet aan te bieden. Whiteman zal daarbij mogelijk aan de gouverneur vragen om hem circa een week de tijd te gunnen om het oude kabinet te herschikken. Het voordeel van een demissionair kabinet is dat de Staten deze week de geplande vergaderingen normaal kunnen houden. PAR is bereid om de regering aan een meerderheid in de Staten te helpen in ruil voor de ministerspost van Economische Ontwikkeling. Regeringspartij PAIS, die nu over deze portefeuille beschikt, zou daarmee hebben ingestemd. Ook wilde PAR in eerste instantie de post van Gevolmachtigde minister - die nu Marvelyne Wiels (PS) toebehoort - en/of het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur hebben, zo bevestigde politiek leider Zita Jesus-Leito van PAR tegenover deze krant. Omdat PS de post van Gevolmachtigde minister niet op zou willen geven, zou PAR hebben aangegeven bereid te zijn deze eis te laten vallen, onder de voorwaarde dat Wiels opstapt. Ook zou er sprake zijn van een ander bod van PAR aan PS. Wat dit inhoudt, was gisteren bij het ter perse gaan van deze krant echter nog onduidelijk. De PAR zou volgens welingelichte bronnen ook inhoudelijke afspraken willen maken over de portefeuille van Bestuur, Planning en Dienstverlening (Etienne van der Horst, PAIS) over onder andere de loontrede en pensioen, om de continuïteit van beleid voor het resterende regeerperiode te garanderen. Regeringspartij PAIS is sinds het vertrek van Statenlid Marilyn Moses afgelopen vrijdag, kleiner geworden. In die zin was het te verwachten dat de partij een bewindspersoon zou moeten inleveren. Aan de andere kant - zo redeneert de partij - zou Pueblo Soberano ook een gebaar moeten maken. Voor PAIS was het voorstel om PAR de portefeuille van Gezondheid, Milieu en Natuur te geven acceptabel en redelijk. Er moest hoe dan ook een besluit genomen worden over de invulling van de portefeuille die Whiteman had voordat hij premier werd. PAR werd afgelopen zaterdag door PS en PAIS benaderd om te onderhandelen over een mogelijke steun aan het kabinet, zo liet Jesus-Leito aan deze krant weten. Ex-minister David Dick (PAR) en tweede secretaris Kamir Lopes voerden de onderhandelingen namens de PAR. Bij het ter perse gaan van deze krant was de definitieve uitkomst van de onderhandelingen nog onbekend.

ADletters logo


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.