Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De politie heeft met een rechterlijk bevel een groep van circa 15 kinderen weggehaald bij stichting Kinderoorden Brakkeput. Daarbij zou een jongere die zich hiertegen verzette, geboeid zijn afgevoerd.
Dat heeft het bestuur van de stichting tegenover het Antilliaans Dagblad verklaard. Het bestuur heeft een advocaat in de arm genomen en overweegt juridische stappen te nemen tegen de gang van zaken. De kinderen zijn door toedoen van de Gezinsvoogdij Instelling Curaçao (GVI) en de jeugdrechter gistermiddag weggehaald. De GVI kondigde begin deze week aan dat de kinderen uit het tehuis weg moesten omdat de instelling via de media vernam van seksueel misbruik van minderjarigen bij het internaat. De klachten dateren vanaf 2010.
,,De politie arriveerde omstreeks 15.00, 15.30 uur bij het internaat, het hek zat dicht. Na overleg hebben wij het hek geopend en met de politie afgesproken dat het wegbrengen van de jongeren op een rustige manier zou verlopen”, aldus een bestuurslid van Brakkeput dat niet met naam genoemd wilde worden. Afgelopen dinsdag rebelleerden de jongeren toen zij te horen kregen dat zij uit het internaat weg moeten.
TeleNotisia zond beelden uit van het moment dat de politie naar het internaat ging.
Daarop is te zien dat de medewerkers van Kinderoorden Brakkeput eerst de beschikking wilden zien voordat zij het hek openden. Volgens hen was de politie met zo veel mensen uitgerukt dat het provocerend werkte en hun een onaangenaam gevoel bezorgde.
Nadat de politie naar binnen ging, maakten de kinderen zich gereed om weg te gaan.
Volgens het bestuurslid zijn de kinderen in twee bussen van Brakkeput vervoerd.
,,Een jongere kreeg een woordenwisseling met de politie. Deze jongere werd uit de bus gehaald en door een groepje van 5 agenten overmeesterd, waarbij een van hen de jongere in een wurggreep hield”, aldus het bestuurslid. Dit incident was op de beelden niet te zien, wel meldde TeleNotisia dat er later op de middag een incident was. De jongeren zijn waarschijnlijk naar de Justitiële Jeugdinrichting Curaçao (JJIC, voorheen GOG) overgebracht, aldus het bestuurslid van Brakkeput. De nieuwsrubriek meldde dat de emoties hoog opliepen bij het weghalen van de kinderen.
Volgens het bestuurslid hadden de kinderen op een waardige manier het internaat moeten verlaten. Nu was er volgens het bestuur sprake van geestelijke mishandeling. In gesprek met deze krant verklaarde het bestuur een brief te hebben gestuurd naar president Van der Poel van het Gemeenschappelijk Hof om voorafgaand aan de uitplaatsing te overleggen over de manier waarop dit moest gebeuren. Woordvoerder Imro Zwerwer van de politie verklaarde desgevraagd aan deze krant dat de politie zoals dat gebruikelijk is bij een rechterlijk bevel het GVI assisteerde om de kinderen weg te halen bij het internaat. Zwerwer zei er niet van op de hoogte te zijn dat er daarbij ongebruikelijke dingen zijn voorgevallen.

ADletters logo


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.