Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Venezolaanse overheid eist dat Insel Air met terugwerkende kracht vanaf de maand mei in dollars betaalt voor geleverde diensten aan de lokale luchtvaartmaatschappij.
Dat heeft directeur Edward Heerenveen tegenover deze krant verklaard. ,,Normaal gesproken betaalt Insel Air voor verleende diensten in bolivars, maar nu wil de overheid ineens dat wij in dollars betalen. Wij willen wel in dollars betalen maar krijgen in Venezuela geen dollars voor de bolivars die wij hebben”, aldus Heerenveen.
,,Het punt is dat wij gedwongen worden om in dollars te betalen terwijl de overheid nog een schuld in dollars bij Insel Air heeft uitstaan, je zou kunnen zeggen dat de bedragen tegen elkaar afgestreept moeten kunnen worden.”
Insel Air heeft per brief geprotesteerd bij de Venezolaanse overheid. Afgezien daarvan heeft de vliegmaatschappij ook via de International Air Transportation Association (IATA) een klacht ingediend met andere buitenlandse luchtvaartmaatschappijen die ook van het land nu voortaan dollars moeten betalen. ,,De Venezolaanse overheid blijft nu in gebreke, Insel Air wacht nog even af om te zien hoe er op het protest wordt gereageerd”, zo legt de directeur uit. De maatschappij zal vooralsnog niet aan het verzoek voldoen om in dollars te betalen. ,,Het zou raar zijn als wij het geld dat Insel Air op de vluchten naar de VS, Jamaica, en andere bestemmingen verdient, moet gebruiken om Venezuela te betalen, terwijl het probleem is dat Venezuela de bolivars niet voor dollars kan inwisselen.”
Heerenveen betwijfelt of het in dit stadium verstandig is dat de Curaçaose regering de zaak bij Venezuela aankaart. ,,Ik wil niemand in verlegenheid brengen, de vraag is of zo’n actie zoden aan de dijk zet. In het verleden is er vanuit het Koninkrijk aan Venezuela gevraagd om haar verplichtingen na te komen, dat was tijdens het bezoek van koning Willem Alexander aan dat land. Na het bezoek ging Venezuela gewoon weer over tot de orde van de dag.”
Insel Air heeft naast de financiële perikelen met Venezuela ook te maken gekregen met geweld tegen het cabinepersoneel. Zo werd er op de bus geschoten die het cabinepersoneel van de luchthaven naar het hotel moet vervoeren. Heerenveen verklaarde dat er in het geval van Aruba Airlines de bus zelfs werd vernield. Om de veiligheid van het cabinepersoneel te verhogen is er nu extra beveiliging wanneer de bus het personeel van de luchthaven naar het hotel brengt.

ADletters logo


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.