Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Eind augustus is er vanuit het parlementsgebouw op Aruba geschoten op demonstranten. Dat schrijft journalist Edwin Timmer van De Telegraaf in een artikel afgelopen zaterdag met de kop ‘De bende rondom Mike Eman’.

Fractieleider René Herdé van regeringspartij AVP noemt het artikel een actie van oppositiepartij MEP gericht op het in diskrediet brengen van Aruba. De MEP zou Nederland meer redenen willen aanreiken om zich met Aruba te bemoeien.

De schoten zouden volgens de bron van De Telegraaf in de avond van 27 augustus zijn gelost, de dag waarop premier Mike Eman in het parlement de oprichting van het College Aruba financieel toezicht (CAft) moet verdedigen. Het artikel meldt dat fractieleider Evelyn Wever-Croes van de oppositiepartij MEP gewapende figuren in de vergaderzaal voorbij zag rennen. Het Antilliaans Dagblad publiceerde eind augustus een artikel van Caribisch Netwerk. Daarin stond dat politieagenten op 27 augustus de wacht hielden in de zaal en ook op de publieke tribune.
Het artikel in De Telegraaf vermeldt niet op welk tijdstip de schoten zouden zijn gelost en wie de schutter(s) is/zijn. In het artikel wordt Jan de Ruijter geciteerd. Hij werkte een tijd bij de Amigoe, maar de ‘criticaster’ werd volgens de auteur de laan uitgestuurd. De Ruijter verklaart in het artikel dat de beschieting vanuit het parlement het Openbaar Ministerie koud laat. De demonstranten die hun onvrede uitten door een brandje te stichten hebben volgens hem weken in de cel gezeten. ,,Maar schieten op demonstranten mag ongestraft. Wie schoot? Waarom? En hadden die figuren wel een wapenvergunning?”
Hoofdofficier Eric Olthof verklaart in het artikel onderzoek te doen naar het beweerde schietincident. Het schietincident is één van de vele affaires die in het artikel genoemd worden. Zo wordt er bijvoorbeeld melding gemaakt van een affaire rondom de ziektekostenverzekering voor circa 1.000 Arubaanse studenten. De minister van onderwijs zou bij dat schandaal betrokken zijn. Minister Paul Croes van Arbeid zou aan buitenlanders geld vragen zodat zij in aanmerking komen voor een vergunning, terwijl minister Otmar Oduber van Toerisme groen licht gaf voor een aardbeienproject van 11.000 dollar zonder dat er een aardbei werd geplukt.
Herdé noemt het artikel gelogen en lasterlijk en gebaseerd op bronnen van de MEP, die eerder zijn gepubliceerd in aan de MEP gelieerde media. ,,Deze beschuldigingen zijn door het Openbaar Ministerie en het gerecht verworpen of niet in behandeling genomen.” Bovendien is het verhaal gepubliceerd voor een publiek (van De Telegraaf, red.) dat graag dit soort vuilspuiterij over de Caribische eilanden leest, voegt de fractieleider eraan toe. ,,Het ontbreekt in het artikel aan elke vorm van bewijs.”


maatregelen corona

Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).