Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Vanaf januari wordt een nieuw beleid binnen de gezondheidszorg geïntroduceerd waarbij de nadruk komt te liggen op preventie, de regering zal daarvoor de nodige fondsen beschikbaar stellen.


Dat heeft de verantwoordelijke minister Ben Whiteman (Pueblo Soberano) van Gezondheid, Milieu en Natuur en tevens interim-premier zaterdag verklaard tijdens de wekelijkse partijbijeenkomst. Whiteman verklaarde dat het besluit twee weken geleden in de ministerraad is genomen en dat de Staten er nog over geïnformeerd moeten worden in verband met de begroting.
De invoering van het nieuwe beleid vereist dat zorgverleners op een andere manier naar patiënten kijken, zo legde de minister uit. In het oude systeem wordt er vanuit de optiek van ziekte naar een patiënt gekeken. Wanneer een ziekte wordt gesignaleerd wordt die meteen met medicijnen en of technische middelen te lijf gegaan. Dat wordt wereldwijd gedaan, de behandelingen zijn duur. Uit onderzoek blijkt dat de bevolking er niet gezonder op is geworden. De gezondheidszorg kost steeds meer geld, dat zijn kosten die de samenleving niet meer kan opbrengen, aldus de bewindsman.
De nieuwe aanpak vereist een heroriëntatie op gezondheid waarbij gekeken wordt naar de factoren die de gezondheid beïnvloeden of schade toebrengen. In het nieuwe systeem wordt gekeken of iemand gezond is en wordt er alles aan gedaan om dat zo te houden. Bij ziekte wordt geprobeerd om de situatie te stabiliseren.
Whiteman gaf het voorbeeld van een patiënt met suikerziekte om de nieuwe aanpak te illustreren. In de oude aanpak krijgt een patiënt met suikerziekte injecties en pillen voorgeschreven. Bij de nieuwe aanpak wordt er gekeken naar de levensstijl en het voedingspatroon van de patiënt. Wetenschappelijke studies hebben bewezen dat bepaalde voeding een ontsteking in het lichaam kan veroorzaken. Suikerziekte is ook een ontsteking in het lichaam, zo legde de minister uit.
Zorgverleners treden in het nieuwe systeem ook op als coaches die een patiënt met suikerziekte stimuleren om meer te gaan bewegen en zijn voedselpatroon te wijzigen. Op Curaçao zijn gevallen bekend van suikerpatiënten die door veel beweging en regelmatig bezoek aan de gym, erin slaagden om hun suikerspiegel op een goed peil te krijgen.
De minister verklaarde dat hij een tijd geleden een document van de lokale vereniging van huisartsen had ontvangen. Het was volgens Whiteman een document waar een visie uit sprak. Dit document kwam sterk overeen met de boodschap over de gezondheidszorg die de minister tijdens een congresbezoek aan Cuba meekreeg om op een nieuwe manier naar de sector te kijken. De nieuwe gezondheidswerker blijft niet achter het bureau zitten maar is proactief.
Zo kan een arts de werkplek van een patiënt bezoeken om te kijken of hij daar risico’s voor zijn gezondheid loopt. In Cuba wordt het nieuwe systeem al toegepast. Patiënten worden daar over vier categorieën verdeeld. In de eerste categorie zitten mensen die helemaal gezond zijn. In de tweede zitten gezonde mensen die risico’s lopen, omdat zij bijvoorbeeld roken. De derde categorie is bestemd voor mensen die extra aandacht nodig hebben vanwege een ziekte die gebalanceerd moet worden, de laatste categorie bestaat uit terminaal zieke mensen.

ADletters logo


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.