Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Om de gezondheidszorg op Curaçao op een hoog niveau te houden is meer geld nodig. Kwaliteit heeft een prijs, zegt de Vereniging Medisch Specialisten Curaçao (VMSC). De tweedelijnszorg brokkelt in hoog tempo af, legde voorzitter Alexander Saleh gisteren aan de pers uit. Door de bezuinigingen is er een ‘structureel en ernstig tekort’ aan specialisten. Er is al enige tijd geen aanwas meer van nieuwe specialisten die ‘hoogwaardige tweedelijnszorg kunnen leveren’.
Door de budgettering van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) wordt de zorg op Curaçao ‘een uitgehold en uitgedroogd systeem’. ,,Voor het nieuwe ziekenhuis HNO is de specialisten niet om input gevraagd. Dat dreigt op een debacle uit te lopen, een gemiste kans voor generaties op een gedegen centraal ziekenhuis.”
Over de toekomst van het Cathlab maakt de VMSC zich zorgen. ,,De twee interventie-cardiologen zijn idealisten. Zij hebben de katheterisatie op Curaçao opgezet en ze willen nu extra toeslagen om hun inkomen op een normaal niveau te brengen.” Maar de budgettering ‘verstikt het Sehos’, waardoor er weinig ruimte is. Daardoor dreigt het nog vrijwel nieuwe Cathlab over een paar maanden zonder specialisten te zitten.
Het beleid van de overheid om specialisten alleen nog in loondienst aan te nemen is volgens de vereniging desastreus. ,,De specialisten verliezen hun autonomie. Door de autonomie is in al die jaren de kwaliteit juist opgebouwd.” De VMSC benadrukt niet tegen loondienst te zijn, maar de mogelijkheid om zich vrij te vestigen mag niet verloren gaan. Maatschappen worden door de SVB niet geaccepteerd.
De VMSC wijst er nog op dat de specialisten maar 17 procent van de totale kosten voor de gezondheidszorg uitmaken. Bovendien is de zorg op Curaçao helemaal niet duur in vergelijking met Nederland. ,,Per patiënt per jaar zijn de kosten hier maar de helft: 6.000 gulden tegenover 12.000 gulden.”
De VMSC vindt dat de overheid de tarieven zou moeten vaststellen. Dat dan de premies voor de zorgverzekering omhoog gaan is onontkoombaar, al tekent de vereniging daar direct bij aan dat ‘er nog ruimte zit’ in de huidige tarieven. ,,Er wordt geld over de balk gegooid. Niemand weet hoeveel geld er naar de medische uitzendingen naar het buitenland gaat. De meeste patiënten gaan daar naar particuliere praktijken en veel werk moet na terugkomst worden over gedaan.” Kortom, er kan nog heel wat geld bespaard worden door behandelingen op Curaçao te doen zonder dat de premies omhoog zouden moeten.
De specialisten proberen al wekenlang een afspraak te maken met minister Ben Whiteman (PS) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) om over een oplossing te praten. ,,De minister is op de hoogte”, zegt Saleh, maar een afspraak maken blijkt lastig door zijn drukke programma. De tijd dringt, vinden de specialisten.

ADletters logo


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).