Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Raad van Ministers van Curaçao heeft het Masterplan Toerisme 2015-2020 goedgekeurd. Voor de uitvoering van het plan is in totaal ongeveer 40 miljoen dollar nodig. Minister Stanley Palm (PAIS) van Economische Ontwikkeling biedt het masterplan volgende week aan in de Staten.
Tijdens een presentatie afgelopen zondag, in verband met de Dag van het Toerisme, benadrukte Palm al dat hij het plan direct wil implementeren. De minister zal onder andere een marketingbureau inhuren in de Verenigde Staten (VS) en mogelijkheden zoeken voor meer vluchten vanuit de VS. Naar verwachting zal de investering zich na vijf jaar dubbel en dwars hebben terugverdiend met 200 miljoen dollar, 4.000 extra banen en 200.000 meer toeristen. ,,Daarom is het erg belangrijk dat er een brede steun is voor de uitvoering van het plan”, zei minister Palm gisteren desgevraagd. Het vorige masterplan (2010-2015) kreeg nooit de steun van de ministers in het kabinet Schotte.
Eerder berichtte het Antilliaans Dagblad al dat het vijfjarenplan is opgesteld door Robertico Croes en zijn team van de University of Central Florida en als uitgangspunt heeft dat Curaçao de meest populaire bestemming in het Caribisch gebied moet worden. Daarvoor zijn zes strategieën benoemd: een nieuwe focus op de behoefte van de toerist, het optimaliseren van het aantal stoelen in vliegtuigen en kamers in hotels, het investeren in opleiding en training van werknemers in het toerisme, het ontwikkelen van duurzame financiële bronnen, het renoveren van de binnenstad en het plannen van de ontwikkeling van het gebied bij Oostpunt.
Volgens Croes is de groei van het toerisme op Curaçao nog te beperkt in vergelijking met andere bestemmingen. Waar Curaçao al sterk in is, de Nederlandse, Venezolaanse en Latijns-Amerikaanse markt bijvoorbeeld, dat moet goed blijven, maar daarnaast moet er veel meer nadruk worden gelegd op de hotelsector en de Verenigde Staten. De strategie zou zich moeten richten op het toeristische profiel van een Amerikaan met een inkomen van 50.000 dollar of meer, met een vervolgopleiding, 31 jaar of ouder, getrouwd en met kinderen. Het eiland kan zich dan met een agressieve marketing in de markt profileren als ‘A different Dutch Caribbean’.
Croes adviseert allereerst om de inkomsten per beschikbare kamer, revenue per available room (RevPar), jaarlijks te verhogen met gemiddeld 7,5 procent tot 133 dollar in 2020. Dat zal, volgens de berekeningen in het masterplan, in het tweede jaar zorgen voor een economische groei van 1,9 procent en ongeveer 2.000 banen opleveren. In 2020 verwachten de opstellers van het plan dat door de verhoging van de RevPar het bruto nationaal product van Curaçao groeit met 1,2 procent. Dat levert dat jaar naar schatting 3.700 nieuwe banen op.

ADletters logo


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.