Nog geen gevallen bekend
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De virusziekte die wordt overgedragen door muggen, zika, kan nog niet lokaal worden getest. Dat laat hoofd van de Geneeskunde en Gezondheidszaken (G&Gz) Sirving Keli desgevraagd weten. Daarnaast is het klinisch moeilijk te ontdekken stelt hij.
Eind mei liet Keli ook al weten dat het nog niet mogelijk was om bij het Analytisch Diagnostisch Centrum (ADC) te testen op zika, dat blijkt nu dus altijd het geval. Volgens Keli komt dat omdat er nog steeds geen commerciële test op de markt is.Dat betekent niet dat het helemaal niet kan worden getest; patiënten die mogelijk het zika-virus onder de leden hebben kunnen bloed laten afnemen. Dit wordt dan opgestuurd naar het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) om uit te sluiten of iemand de ziekte heeft. ,,We staan in nauw contact met het CDC”, zegt Keli. ,,Er zijn maar een paar laboratoria ter wereld waar nu kan worden getest op het zika-virus.”
Het lijkt een kwestie van tijd voordat zika ook voet aan wal krijgt op Curaçao. Er zijn diverse gevallen bekend in Brazilië en Chili en de vereniging van epidemiologen in Venezuela trekt nu ook aan de bel. Zij stellen dat door het veelvuldige verkeer tussen Brazilië en Venezuela, het virus op elk moment ook in Venezuela kan opduiken. Nabij de grens van Brazilië en Venezuela in de Braziliaanse staat Roraima staat het aantal bevestigde gevallen nu op zeventien schrijft El Universal.
Ook Keli waarschuwt dat het niet kan worden uitgesloten dat zika op Curaçao opduikt. Eerder werd er door entomoloog Gisette Seferina in het Rifgebied al voorlichting gegeven over zika. Zij stelde toen dat het niet kan worden voorkomen dat het virus zich op het eiland zal voordoen.
Behalve dat er nog niet kan worden getest op zika is het volgens het hoofd van de G&Gz klinisch erg lastig te herkennen. Het zika-virus wordt overgebracht door de tijgermug. Dat is dezelfde mug die ook dengue en chikungunya kan overbrengen. De symptomen van zika worden als mild gezien en lijken op die van een griep. Maar juist daarom is het volgens Keli moeilijk te detecteren.
Het multidisciplinair team is ondertussen zo goed als klaar voor de komst van het virus. Huisartsen zijn door het team via een brief geïnformeerd over de ziekte. Daarin wordt uitgelegd wat de symptomen zijn en wat huisartsen moeten doen als ze denken dat een patiënt zika onder de leden heeft. Ook de folders over de ziekte zijn zo goed als klaar en worden binnenkort verspreid. Tegelijktijdig zal een informatiecampagne starten op radio en televisie.
Omdat zika wordt overgedragen door dezelfde mug die ook chikungunya en dengue overbrengt, de tijgermug, is de bestrijding ook hetzelfde. Daarom liet Keli al eerder weten dat er wordt doorgegaan met het project broedplaatseliminatie om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk muggen op Curaçao zijn.
,,Het team broedplaatseliminatie is onlangs door de buurten gegaan. Dertig procent van de huizen had een broedplaats voor muggen”, laat het hoofd van de G&Gz desgevraagd weten. De komende weken zullen deze huishoudens nogmaals worden bezocht. Daarnaast zal de focus nu ook komen te liggen op bedrijven die vuil op hun terrein hebben liggen waar muggen eventueel eitjes in zouden kunnen leggen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.