Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad – Ontwikkelingsbank Korpodeko heeft meegeholpen met de betaling van de claim van de drie Cubaanse arbeiders. Dat is gisteren bekendgemaakt.


Vorige week maakte deze krant al bekend dat de regering van Curaçao een schikking heeft getroffen met de Cubanen die zeven jaar geleden wegens ‘moderne slavernij’ CDM een claim hebben opgelegd en deze vervolgens ook door het Gerecht in de Verenigde Staten kregen toegewezen. Het bedrag van de schikking die vorige week is getroffen, mocht wegens een ‘non-disclosure agreement’ niet bekend worden gemaakt, maar wel werd bekend dat het bedrag aanzienlijk minder is dan de oorspronkelijke 80 miljoen dollar die wegens rente was opgelopen tot 120 miljoen dollar.
Bekend was al dat de Curaçaose Dok Maatschappij (CDM) via de aandeelhouder een manier had gevonden om zelf een deel van de schikking te betalen. En nu blijkt dat Korpodeko ook een deel heeft bijgedragen. In een schriftelijke verklaring laat Korpodeko weten dat dit nu de ruimte biedt aan CDM om op kracht te komen en weer de top te bereiken. De maritieme sector is altijd een van de economische pilaren geweest van Curaçao. De sector werd gezien als die waar de meeste groei in zat, die veel deviezen genereerde en de meeste banen creëerde. ,,Gedurende de zeven jaren van het dispuut heeft Curaçao veel inkomsten misgelopen. Als autonoom land heeft de economie veel geleden door het uitblijven van de voorspelde bijdrage door de activiteiten van CDM”, aldus Korpodeko in een verklaring.
Door het afhandelen van de claim verkeert Dok nu volgens Korpodeko in een betere positie om de honderden offertes die jaarlijks binnenstromen af te handelen. ,,Tevens opent dit de weg voor verschillende internationale cliënten, variërend vanuit de Verenigde Staten tot uit Singapore. Bovendien kan CDM zich nu - in samenwerking met lokale educatie-instellingen en Korpodeko - verder profileren als educatiecentrum.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.